x
x

Smjernice za unos masnoća u prehrani

  03.02.2014.

Službene smjernice Academy of Nutrition and Dietetics donose nam najnovije preporuke o masnoćama, njihovoj zastupljenosti u prehrani te dijetama i zdravlju.

Smjernice za unos masnoća u prehrani

Najnovije smjernice nalažu da masnoće unešene prehranom moraju iznositi 20 do 35 % od ukupnog dnevnog energetskog unosa te je naglasak na unosu omega-3 (bučino i laneno ulje) i omega-6-masnih kiselina esencijalnih za ljudsko zdravlje dok se zasićene i trans masne kiseline preporuča izbjegavati. Provođenje dijete koja se temelji na isključivanju masnoća iz prehrane potrebno je čim prije napustiti te uvesti redoviti unos ribe, orašastih plodova i sjemenki. Ne smije se zanemariti niti unos voća, povrća, žitarica, mršavog mesa, peradi, niskomasnih mliječnih proizvoda i leguminoza. Također, preporuke ističu kako je potrebno imati što manju zastupljenost rafiniranih, visokougljikohidratnih proizvoda u prehrani. Ono što svakako treba imati na umu je da važnost učinka masnoća po ljudsko zdravlje ovisi o vrsti masnoća, ali i količini koju unosimo. 

Usvajanjem nekih od predloženih smjernica, korak smo bliže pravilnim prehrambenim navikama te uvelike doprinosimo dobrom statusu organizma. 

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000Ibuxin RapidPlivit C 1000 Plus
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: