x
x

Smjernice za unos masnoća u prehrani

  03.02.2014.

Službene smjernice Academy of Nutrition and Dietetics donose nam najnovije preporuke o masnoćama, njihovoj zastupljenosti u prehrani te dijetama i zdravlju.

Smjernice za unos masnoća u prehrani

Najnovije smjernice nalažu da masnoće unešene prehranom moraju iznositi 20 do 35 % od ukupnog dnevnog energetskog unosa te je naglasak na unosu omega-3 (bučino i laneno ulje) i omega-6-masnih kiselina esencijalnih za ljudsko zdravlje dok se zasićene i trans masne kiseline preporuča izbjegavati. Provođenje dijete koja se temelji na isključivanju masnoća iz prehrane potrebno je čim prije napustiti te uvesti redoviti unos ribe, orašastih plodova i sjemenki. Ne smije se zanemariti niti unos voća, povrća, žitarica, mršavog mesa, peradi, niskomasnih mliječnih proizvoda i leguminoza. Također, preporuke ističu kako je potrebno imati što manju zastupljenost rafiniranih, visokougljikohidratnih proizvoda u prehrani. Ono što svakako treba imati na umu je da važnost učinka masnoća po ljudsko zdravlje ovisi o vrsti masnoća, ali i količini koju unosimo. 

Usvajanjem nekih od predloženih smjernica, korak smo bliže pravilnim prehrambenim navikama te uvelike doprinosimo dobrom statusu organizma.