x
x

Hipotireoza u trudnoći povezana je s autizmom

  Maja Grgec, dr. med.

  29.08.2013.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Annals of Neurology hipotireoza u ranoj trudnoći podiže rizik za rođenje autističnog djeteta.

Hipotireoza u trudnoći povezana je s autizmom

U istraživanju je mjerena je razina tiroksina T4 tijekom ranog gestacijskog perioda u 5100 trudnica. U 136 žena, nađena je značajna hipotireoza. Šest godina kasnije skupljeni su podaci o rođenoj djeci. Pokazalo se kako hipotireoza majke u ranom gestacijskom periodu podiže rizik za autizam u djece za čak četiri puta.

Hormoni štitnjače su izrazito bitni u trudnoći. Hipotireoza majke podiže rizik za brojne komplikacije kao što su postporođajno krvarenje, abrupcija placente i prerani porod. Neki od tih faktora povezani su s autizmom. Niska razina tiroksina u trudnoći tijekom perioda razvoja mozga može dovesti do mentalne retardacije i sporijeg psihomotornog razvoja.

Glavni autor istraživanja, dr. Gustavo Roman ističe kako sve jasnije postaje da je autizam u velikom broju slučaja povezan s vanjskim faktorima, a ne genetikom što otvara mogućnost prevencije autizma.

VEZANI SADRŽAJ > <