x
x

Medix: Depresija – etiologija, dijagnostika i liječenje

  31.10.2013.

Depresija je među najčešćim mentalnim poremećajima, te predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice. Očekuje se da će 2030. depresija postati jedan od vodećih uzroka radne nesposobnosti.

Medix: Depresija – etiologija, dijagnostika i liječenje
Procjenjuje se da 15% oboljelih od depresije počini suicid, a još veći broj ga pokuša počiniti i često ima više pokušaja.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo raste broj oboljelih koji se zbog depresije liječe bolnički, što upućuje na nedostatak izvanbolničkih programa liječenja. Dijagnoza depresije povezana je s visokim suicidalnim rizikom. Procjenjuje se da 15% oboljelih od depresije počini suicid, a još veći broj ga pokuša počiniti i često ima više pokušaja.

Nažalost, depresija je u velikom broju slučajeva neprepoznata u obiteljskoj medicini, često neadekvatno liječena na razini primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, te veliki broj oboljelih ne dobije pravovremeno liječenje.

Cilj je tematskog broja Medixa liječnike primarne zdravstvene zaštite, psihijatre i liječnike drugih specijalnosti, kao i studente medicine upoznati s najnovijim saznanjima iz područja epidemiologije, etiologije, dijagnostike i liječenja depresije.

U formi ekskluzivnog suplementa objavljen je cjeloviti tekst Kliničkih smjernica za liječenje depresivnog poremećaja, premijerno predstavljen na 6. hrvatskom kongresu o psihofarmakoterapiji krajem rujna ove godine u Dubrovniku. Članci u sklopu tematskog broja bave se dodatnom elaboracijom i argumentacijom priloženog dokumenta.

U suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom, u sklopu teme broja pripremljen je test znanja od 70 pitanja, namijenjen provjeri stručnosti u postupku trajne medicinske izobrazbe liječnika. Pozitivno riješene testove (najmanje 60% točnih odgovora) HLK boduje sa 7 bodova. Odgovore na pitanja možete poslati isključivo na originalnom obrascu za rješavanje testa iz časopisa (zaokruživanjem jednog od ponuđenih odgovora) najkasnije do 30. studenog 2013. godine. 

VEZANI SADRŽAJ > <