x
x

Vegetarijanstvo uzrokuje depresiju?

  Matija Stipaničev, cand. med.

  01.12.2017.

Vegetarijanska prehrana poznata je po svom pozitivnom učinku na kardiovaskularno zdravlje, liječenje debljine i smanjenom riziku od razvoja dijabetesa. Ipak, malo se zna o utjecaju takve prehrane na mentalno zdravlje. Provedene studije ukazuju na veću incidenciju depresije kod vegetarijanaca.

Vegetarijanstvo uzrokuje depresiju?

Australsko istraživanje objavljeno u časopisu Psychoterapy and Psychosomatics tvrdi da postoji veza u konzumaciji crvenog mesa i kliničkih depresivnih i anksioznih poremećaja. Ispitanici koji su konzumirali jako male količine crvenog mesa češće su imali dijagnozu anksioznog ili depresivnog poremećaja i distimiju.
Isti znanstvenici su u randomiziranoj kontroliranoj studiji SMILES, objavljenoj u časopisu BMC Medicine, grupu od 67 pacijenata s klinički dijagnosticiranom depresijom ravnomjerno podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je uz klasičnu terapiju dodatno bila uključena u nutricionističko savjetovanje i morali su konzumirati meso 4 puta tjedno. Skupina koja je konzumirala meso imala je značajno bolje rezultate na Montgomery-Ǻsberg skali za depresiju. Nadalje, skupina je imala znatno manju remisiju simptoma (8% vs. 32%).

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu analizirali su kohortnu studiju Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) provedenu na 9600 muškaraca, među kojima je bilo 350 vegetarijanaca i vegana. Rezultati su pokazali da 12,3% vegetarijanaca boluje od blage do umjerene depresije u odnosu na 7,4% kod nevegetarijanaca. Također, upola više vegetarijanca boluje od težih oblika depresije. Rizik za depresiju je bio veći kod osoba koje su duže vegetarijanci.

Uzrok povezanosti bi mogao biti manjak željeza i vitamina B12, kojeg u izobilju ima u crvenom mesu. Isto tako prijašnje studije upućuju na moguću povezanost razvoja depresije s manjkom vitmina B12 i folne kiseline.