x
x

Agresivnost kao indikator teže depresije

  Maja Grgec, dr. med.

  25.09.2013.

Prisutnost povećane iritabilnosti i agresivnosti tijekom velike depresivne epizode, indikatori su da se radi o kompleksnijem i ozbiljnijem obliku depresivnog poremećaja, rezultati su nove studije objavljene u JAMA Psychiatry.

Agresivnost kao indikator teže depresije
Pacijenti koji su tijekom velike depresivne epizode pokazivali znakove srdžbe, iritabilnosti i agresije imali ozbiljniji oblik bolesti koji je trajao duže.

Prateći 536 pacijenata kroz niz od 31 godine autori studije su zamijetili da su oni pacijenti koji su tijekom velike depresivne epizode pokazivali znakove srdžbe, iritabilnosti i agresije imali ozbiljniji oblik bolesti koji je trajao duže. Oni su također imali višu stopu zlouporabe ovisničkih sredstava te veću učestalost anksioznih poremećaja kao i poremećaja ličnosti. Nije nađena povećana razina suicidalnosti u toj grupi.

Dr.L.Judd, voditelj studije ističe kako postoji jasna povezanost između količine agresije i ozbiljnosti depresije što otvara pitanje radi li se tu u zasebnom podtipu depresije drugačije biološke podloge. Dodatna istraživanja mogla bi pomoći o unapređivanju dijagnostičkih metoda kao i efektivnije terapije u tih pojedinaca.