x
x

Pružanje informacija pacijentima s moždanim udarom i njihovim njegovateljima

  05.07.2013.

Istraživanja su pokazala da osobe koje prežive moždani udar i njihovi njegovatelji često navode da nisu dobili dovoljno informacija o moždanom udaru i da se ne osjećaju pripremljenima za život nakon otpuštanja iz bolnice. Međutim nije jasno koji je najbolji način pružanja informacija nakon moždanog udara.

Pružanje informacija pacijentima s moždanim udarom i njihovim njegovateljima
Pružanje informacija na način koji je aktivnije uključivao pacijente i njegovatelje, primjerice kad bi dobili više prilika da postavljaju pitanja, je imalo veći učinak na raspoloženje pacijenata nego jednokratno davanje informacija.

Autori sustavnog pregleda pregledali su dokaze o učinkovitosti pružanja informacija pacijentima ili njegovateljima pacijenata, koji su imali moždani udar ili tranzitornu ishemijsku ataku (TIA), koja se ponekad još naziva mini-udar.

Pregledali su randomizirana klinička ispitivanja u kojima je jedna skupina pacijenata s moždanim udarom ili njegovatelja dobivala intervenciju koja se istraživala (primjerice tečaj ili predavanja) uspoređena sa skupinom pacijenata s moždanim udarom ili njegovatelja koji su primali uobičajenu skrb.

U sustavni pregled uključene su 22 studije, s ukupno 2289 pacijenata i 1290 njegovatelja.

Analizom studija utvrđeno je da pružanje informacija pacijentima i njegovateljima poboljšava njihovo znanje o moždanom udaru i povećava zadovoljstvo pacijenata nekim, ali ne svim, informacijama koje su dobili o moždanom udaru. Također je utvrđen učinak na smanjenje depresije pacijenata, iako je smanjenje bilo maleno i ne mora biti dovoljno veliko da bi se pacijentima činilo značajno.

Pružanje informacija na način koji je aktivnije uključivao pacijente i njegovatelje, primjerice kad bi dobili više prilika da postavljaju pitanja, je imalo veći učinak na raspoloženje pacijenata nego jednokratno davanje informacija. Nema mnogo dokaza da pružanje informacija ima učinke na druge aspekte oporavka pacijenata s moždanim udarom ili njegovatelja, kao što su samostalnost ili društvene aktivnosti.

 Hrvatski Cochrane Ogranak

The Cochrane Library  DOI: 10.1002/14651858.CD001919.pub3