x
x

Svjetski dan moždanog udara, 29. listopada

  29.10.2012.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara 29. listopada je upozoriti javnost o važnosti preventivnih aktivnosti i promociji zdravog životnog stila, liječenja i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar.

Svjetski dan moždanog udara, 29. listopada
Čak 46% moždanih udara nastaje u najproduktivnijoj životnoj dobi, između 45. i 59. godine života, što čini moždani udar vrlo velikim zdravstveno-ekonomskim problemom.

Moždani udar povezan je s vrlo visokom stopom smrtnog ishoda, u dvije trećine bolesnika s preboljelim moždanim udarom zaostaje različit stupanj neurološkog deficita, a trećina bolesnika trajno je onesposobljena i potpuno je ovisno o tuđoj pomoći. Moždani udar je prvi uzrok invaliditeta i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

Najčešći simptomi moždanog udara su:

- utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela

- poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe

- naglo zamagljenje ili gubitak vida osobito na jednom oku ili u polovini vidnog polja

- naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka

- gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima

- omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanašanje u hodu, iznenadni padovi osobito povezani s drugim simptomima

Svi bolesnici s moždanim udarom trebaju se liječiti u posebno organiziranim neurološkim odjelima za zbrinjavanje moždanog udara, tzv. jedinicama za liječenje moždanog udara (JLMU).

Izračunajte rizik od moždanog udara!