x
x

Bolja procjena hipertenzije višestrukim mjerenjem krvnog tlaka

  29.06.2011.

U mjerenju krvnog tlaka više mjerenja dat će bolju procjenu i klasifikaciju hipertenzije te statusa bolesnika, objavljeno je u časopisu Annals of Internal Medicine.

Bolja procjena hipertenzije višestrukim mjerenjem krvnog tlaka

U istraživanju je praćeno 450 bolesnika s hipertenzijom. Tijekom 18 mjeseci bolesnici su pratili vrijednosti sistoličkog krvnog tlaka na tri načina, mjerenjem kod kuće s prijenosom podataka putem monitora, tijekom rutinskih posjeta liječniku i posebno dogovorenih pregleda.

Kada su u obzir uzete pojedine metode praćenja vrijednosti krvnog tlaka vidjelo se da je 28% bolesnika u dobroj kontroli tijekom rutinskih kliničkih pregleda, 47% dobro kontroliranih prema rezultatima samokontrole krvnog tlaka mjerenog kod kuće te 68% uspješno kontroliranih na naručenim, posebnim pregledima.

Varijabilnost kod pojedinog mjerenja (uobičajeno oko 10% za pojedinog bolesnika) je značajno smanjena ako je tijekom jednog mjerenja napravljeno 2 ili više mjerenja krvnog tlaka, ali do najviše 5 do 6 mjerenja, Ponavljanje mjerenja krvnog tlaka je dokazano kao prednost u svim uvjetima mjerenja.

Autori su naglasili mjerenje krvnog tlaka u kućnim uvjetima i zapisivanje prosječnih vrijednosti kako bi se osigurala kvalitetna skrb bolesnika s hipertenzijom.