x
x

Povezanost pretilosti i bubrežnih kamenaca kod djece

  Jacinta Vuković, dr. med.

  30.09.2011.

Prema najnovijem istraživanju pretiloj djeci ne prijeti povećana opasnost od bubrežnih kamenaca za razliku od odraslih s prekomjernom težinom, objavljeno je u časopisu The Journal of Urology.

Povezanost pretilosti i bubrežnih kamenaca kod djece

Prethodna istraživanja su pokazala da kod pretilih osoba koji imaju visoki tlak ili dijabetes postoji povećan rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca.

Nažalost ne postoje nacionalna istraživanja koja bi pratila porast bubrežnih kamenaca među djecom, pa se zaključci donose na osnovu podataka iz pojedinih bolnica, medicinske prakse i baza podataka. Jedna nedavna studija koristila je za istraživanje pedijatrijsku bazu i utvrdila da je 1999. godine u bolnicu primljeno 125 djece s bubrežnim kamencima dok se taj broj u 2008. godini popeo na 1389 djece. Uključivši i druge čimbenike koji utječu na nastanak bubrežnih kamenaca, ipak je promjena značajna jer predstavlja 10%-tni godišnji porast.

Da bi dobili odgovor na pitanje je li težina jedan od faktora rizika za stvaranje bubrežnih kamenaca kod djece istraživači su, pod vodstvom dr. Steva Kima iz Dječje bolnice u Los Angelesu, pretražili elektroničke zdravstvene podatke u periodu od 2002. do 2009. godine te su pronašli 110 slučajeva bubrežnih kamenaca kod djece i adolescenata mlađih od 21 godinu. Istraživači su svaki od tih slučajeva usporedili s četvero djece iste dobi koji nisu imali bubrežne kamence.

Glavni rezultati istraživanja:

• 2% djece koja imaju bubrežne kamence imaju prekomjernu težinu, a oko 4% njih je pretilo
• 4% djece koja nemaju bubrežne kamence imaju prekomjernu težinu, a oko 5% njih je pretilo
• od bubrežnih kamenaca jednako obolijevaju i djevojčice i dječaci
• češće obolijevaju bijela djeca.

Iako ne postoje prave procjene koliko djece diljem SAD-a ima problema s bubrežnim kamencima smatra se da je taj broj znatno manji od broja odraslih za koje se procjenjuje da ih je 5% - 10% ukupne populacije.
Dr. Kim smatra da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovilo što se krije iza dramatičnog porasta bubrežnih kamenaca kod djece, a koji u zadnje vrijeme uočavaju pedijatri.

VEZANI SADRŽAJ > <