x
x

Psorijaza povećava rizik od kronične bubrežne bolesti

  Klara Čičić, dr. med.

  17.10.2013.

Umjerena do teška psorijaza povezana je s povećanim rizikom za oboljenje od kronične bubrežne bolesti neovisno o drugim faktorima rizika, objavljeno je u British Medical Journal-u.

Psorijaza povećava rizik od kronične bubrežne bolesti

Istraživači iz Philadelphije, SAD-a, su u populacijskom kohortnom istraživanju usporedili rizik pojave kronične bubrežne bolesti u pacijenata s psorijazom i bez psorijaze. Psorijaza se smatrala umjerenom ako bolest prekriva 3-10% kože, a teškom ako je taj postotak veći od 10. Identificirano je 143.883 pacijenata u dobi između 18 i 90 godina s psorijazom kojima su kao kontrole bili pacijenti bez psorijaze, njih 689.702. Istraživački je tim temeljem standardiziranih testova analizirao koliki broj je obolio od kronične bubrežne bolesti.

Na temelju ovog istraživanja, preporuča se pomnije praćenje bubrežne funkcije u pacijenata s psorijazom.

Psorijaza je česta kronična autoimuna bolest kože i zglobova od koje pati 2-4% populacije. Uzrok nastanka psorijaze nije poznat, smatra se da je osnova bolesti genetska. Postoji mogućnost da nastanak psorijaze mogu potaknuti infekcije i stres. Psorijaza se najčešće pojavljuje u mladih i to u dobi do 25. godine života. Nije zarazna.

Također je sve više dokaza koji potvrđuju povezanost psorijaze s dijabetesom, metaboličkim sindromom i povećanim kardiovaskularnim rizikom.