x
x

Pušten u rad novi uređaj za razbijanje bubrežnih kamenaca u KB Dubrava

  26.10.2013.

Pacijentima Kliničke bolnice Dubrava od danas je dostupan novi uređaj za izvantjelesno razbijanje bubrežnih kamenaca Litotriptor ESWL, investicija Ministarstva zdravlja vrijedna 7 milijuna kuna. Uređaj je stajao 4,9 milijuna, a uređenje prostora za novu ambulantu za urolitijazu oko dva milijuna kuna.

Pušten u rad novi uređaj za razbijanje bubrežnih kamenaca u KB Dubrava

Novi uređaj danas je svečano pustio u rad ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić. Tom je prilikom rekao kako je hrvatska urologija perjanica hrvatske medicine, što dokazuje i nabavka ovog aparata.

Riječ je o sofisticiranom uređaju koji razbija kamence pomoću udarnih valova, čime je potreba za otvorenim kirurškim zahvatima svedena na najmanju moguću mjeru.

"Još samo prije nekoliko mjeseci ti su pacijenti trebali klasičnu operaciju i petnaestak dana hospitalizacije", rekao je Ostojić istaknuvši značaj neinvazivnog zahvata izvantjelesnog razbijanja.

"Fascinantne su slike koje pokazuju kako se bubrežni kamenci nakon sat vremena tretmana pretvaraju u male kamenčiće", rekao je Ostojić prilikom prezentacije te dodao da u Hrvatskoj postoji samo još jedan takav uređaj, koji već nekoliko mjeseci radi na Rebru (KBC Zagreb).

Razbijanje kamenca postiže se zahvaljujući odličnim karakteristikama RTG generatora, kvalitetnim pojačalom slike uz digitalni prikaz slike koji su usklađeni s ultrazvučnim aparatom.

Osim izvrsne kvalitete, izdržljivosti i pouzdanosti, tzv. glava uređaja ima vijek trajanja od 1,5 milijuna udaraca što je najduže u odnosu na druge uređaje dostupne danas na tržištu. Dizajniran je tako da se pacijentu tijekom postupka može nesmetano prići sa svih strana što pruža optimalne radne uvjete medicinskom osoblju. Dodatnu udobnost pacijentu pruža prilagodljiva udarna glava u pozicijama iznad i ispod stola zbog čega nema potrebe premještati ga tijekom postupka.

Budući da je uređaj razvijen u suradnji s vodećim liječnicima i specijaliziranim centrima u Europskoj Uniji, on u potpunosti može zadovoljiti potrebe za liječenjem uroloških pacijenata u toj bolnici.

www.zdravlje.hr