x
x

Kolumna: Bubrezi i spolni organi

  Mima Georgijeva, dr. med. specijalist kardiolog

  01.03.2014.

Parni organi koji nam ne rade velike probleme dok ne počnu raditi probleme. Čuvajte ih i pazite; svaku infekciju urinarnog trakta rješavajte trenutno. Pijte puno čiste vode i klonite se situacija u kojima se bubrezi pothlađuju na bilo koji način. Upala bubrega je bolna i opasna.

Kolumna: Bubrezi i spolni organi
Uu urinu ne bi smjelo biti eritrocita, ni glukoze, ni proteina. Postoje dvije osnovne pretrage bubrežne funkcije koje se rutinski rade u sklopu sistematskog pregleda, a to su kreatinin i urea, raspadni produkti krvi i seruma. Ako su u granicama normale, uz uredan UZV bubrega te uredan urin, sve je u redu.

U sklopu sistematskog pregleda preporučujem UZV bubrega koji će vam reći kakvi su bubrezu morfološki, kakav je omjer „korteksa“ i središta bubrega te jesu li jednako veliki. Za početak, ako nema nekih poteškoća, to je dovoljno. Ali ako postoji odstupanje ili disproporcija tada su dodatne pretrage neminovne.

Učiniti pretragu urina, tzv. sediment, jest osnova svakog sistematskog pregleda. Ovdje vidimo ima li u urinu onoga što bi trebalo biti i ima li onoga čega ne bi smjelo biti. Naime, u urinu ne bi smjelo biti eritrocita tj. krvi, ni glukoze odnosno šećera, ni proteina. Primjerice, ako u urinu ima proteina znači da je nastupilo oštećenje bubrega pri kojem glomerularna membrana „pušta“ proteine da prolaze u urin, što je prvi stupanj tzv. oštećenja ciljnog organa kod povišenog krvnog tlaka koji očito nije adekvatno liječen. Sada treba paziti još više kod mjerenja i regulacije krvnog tlaka da to oštećenje ne bi napredovalo.

Ako ima glukoze u urinu, znači da je glukoze u serumu viša nego bi trebalo biti te bubrežna membrana nije u stanju zaustaviti njen prijelaz u urin. Ponovno treba bolje pripaziti, pooštriti dijetu i dodati adekvatnu terapiju. Često se zna dogoditi da mi internisti otkrijemo dijabetes samo kratkim pogledom na nalaz urina jer tamo stoji „izdajnička“ glukoza u urinu i uz nju tri „plusića“. Automatski usmjerimo pacijenta dijabetologu.

Postoje dvije osnovne pretrage bubrežne funkcije koje se rutinski rade u sklopu sistematskog pregleda, a to su kreatinin i urea, raspadni produkti krvi i seruma. Ako su u granicama normale, uz uredan UZV bubrega te uredan urin, sve je u redu i veselo čekajte idući sistematski pregled.

Ostalo

Ovime smo obuhvatili mozak, disanje, krvotok, probavu i bubrege.

Što se tiče spolnih organa, muškarci su u boljem položaju: njihov jednostavni sklop uglavnom funkcionira dobro osim prostate koja s godinama gubi svoju funkciju. Nakon 50. godine života prostatu treba redovito kontrolirati i to digitorektalnim pregledom i UZV prostate te određivanjem tumorskih markera za prostatu (PSA). Ako su nalazi uredni opet ste mirni do sljedećeg sistematskog.

Ako ima kakvih odstupanja, obavezno se redovito kontrolirajte kod urologa..

Kod žena je kompliciranije: reproduktivni sistem je osjetljiviji, zahtijeva brigu i nadzor i redoviti odlasci ginekologu su normalna stvar. Pri tome treba naglasiti da pregled kod ginekologa obuhvaća osnovni pregled, UZV uterusa i jajnika te CD odnosno Doppler jajnika i maternice tj. pregled krvnog sustava. Naime, ako je  protok krvi kroz te organe ubrzan ili nalazimo jaču prokrvljenost tada to zahtjeva daljnje pretrage. Ne brinite, sve je točno numerički propisano i ginekolog tako „ne tapka u mraku“ već egzaktno mjeri krvotok.

Sjećam se davnih dana kada sam bila trudna sa svojim prvim sinom koji je sada bezbrižan student arhitekture, moj ginekolog mi je kod svakog pregleda UZV-om pokazivao otkucaje djetetova srca i pri tome mjerio brzinu i količinu krvi koja je u tom trenutku prolazila kroz srce. Čudo tehnike.