x
x

Pretilost kod djece dovodi do kardiovaskularnih poremećaja?

  Lana Karačić, mag. pharm.

  30.01.2013.

Posljednjih godina dječja pretilost postaje zdravstveni problem epidemijskih razmjera. Dokazano je da je pretilost u dječjoj dobi usko povezana sa prekomjernom težinom u odrasloj dobi i razvojem rizičnih faktora za kardiovaskularne bolesti. Tako će pretila djeca imati puno veće šanse za obolijevanje od hipertenzije, dijabetesa tipa 2, dislipidemije i metaboličkog sindroma u odrasloj dobi.

Pretilost kod djece dovodi do kardiovaskularnih poremećaja?

Prekomjerna tjelesna težina dovodi do razvoja ateroskleroze, promijenjene vaskularne strukture i funkcije, iako mehanizmi nisu još dovoljno jasni.

Nekoliko neinvazivnih, stoga lako izvedivih mjerenja arterijske funkcije i strukture pokazalo se klinički korisnima za dobivanje informacija o ranom razvoju ateroskleroze.

Rana detekcija kardiovaskularnih abnormalnosti bitna je za učinkovitiju kontrolu i liječenje, a uključuje mjerenje endotelne funkcije, debljine karotidne intime i arterijske čvrstoće.

Uz to što je vrlo bitno što ranije detektirati rizične faktore za razvoj kardiovaskularnih bolesti, još je bitnije reducirati dječju pretilost i zaustaviti taj negativni trend modernog društva.

VEZANI SADRŽAJ > <