x
x

Azitromicin u liječenu periodontitisa

  07.06.2012.

Azitromicin bi mogao imati značajno mjesto u liječenju periodontitisa i hiperplazije gingive zbog svog antimikrobnog spektra, nakupljanja u fagocitima i fibroblastima i imunomodulatornog učinka.

Azitromicin u liječenu periodontitisa

Azitromicin je makrolidni antibiotik koji pripada podskupini azalida. U kliničkoj praksi se primjenjuje za liječenje različitih bakterijskih infekcija poput respiratornih infekcija gornjih i donjih dišni putova, upale srednjeg uha, spolno prenosivih bolesti i trahoma.
Poznato je da su najčešći uzročnici periodontitisa osjetljivi na azitromicin.

Utvrđeno je i dokumentirano da je učinkovitost azitromicina iznad njegove antibiotske učinkovitosti zbog imunomodulatornog i protu-upalnog učinka. Zbog ovog dodatnog učinka, azitromicin i makrolidi se koriste u liječenju bolesnika s teškom astmom, kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti i u posljednje vrijeme i s cističnom fibrozom.

Azitromicin se koncentrira u polimorfonuklearnim leukocitima, makrofazima i osobito fibrolastima, stanicama koje zauzimaju centralno mjesto u nastanku periodontitisa.

U radu je prikazana učinkovitost azitromicina u liječenju periodontitisa i hiperrtrofičnog gingivitisa uzrokovanog lijekovima. Azitromicin se primjenjuje u liječenju uznapredovalog periodnotitisa u standardnoj dozi od 500 mg jednom dnevno tijekom 3 dana (ukupno 1,5 grama). Učinkovitost azitromicina se vidi u trostrukom učinku: supresiji bakterija koje uzrokuju periodontitis, protuupalnom učinku i zacjeljivanju zahvaljujući dugotrajnim koncentracijama azitromicna u makrofazima i fibroblastima periodontalnog tkiva čak i nakon standardne doze od 1,5 grama. Potrebna su daljnja istraživanja liječenja infekcije periodonta kako bi se potvrdio učinak azitromicina u ovoj indikaciji.