x
x

Makrolidi i imunomodulacija

  09.11.2011.

Makrolidni antibiotici zauzimaju važno mjesto u liječenju zaraznih bolesti radi relativno širokog spektra antimikrobnog djelovanja i neškodljivosti. Upravo je rasprostranjena primjena dovela do kliničkih zapažanja o učincima makrolida koja se ne mogu objasniti direktnim antibiotskim djelovanjem.

Makrolidi i imunomodulacija

Naime, postoje brojna izvješća o djelotvornosti makrolidnih antibiotika u liječenju kroničnih upalnih bolesti poput difuznog panbronhiolitisa, cistične fibroze, bronhiolitis obliterans sindroma, itd.

Rezultati detaljnih kliničkih i pretkliničkih istraživanja pokazuju da makrolidni antibiotici imaju imunomodulatorna svojstva, dok se u osnovi dijela takvih učinaka nalazi i inhibicija proizvodnje faktora virulencije Pseudomonas aeruginosa i nastanka biofilma.

Posljedice imunomodulatornog djelovanja makrolida vidljive su i pri liječenju zaraznih bolesti poput izvanbolnički stečene pneumonije i sepse, a očituju se kroz veću stopu preživljenja i kraći boravak u bolnici.

Na kliničarima je da prepoznaju potencijal imunomodulacije uzrokovane makrolidima, dok znanstvenici koji se bave otkrivanjem novih lijekova trebaju usmjeriti svoje snage u pravcu otkrića novih imunomodulatornih makrolida koji neće biti antibiotici.

Vesna Eraković Haber
Galapagos istraživački centar d.o.o., Zagreb
Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

*sažetak objavljen uz dozvolu glavnog urednika časopisa Infektološki glasnik.
Rad objavljen in extenso u:

Infektološki glasnik 2011; 31(1): 29-39.

VEZANI SADRŽAJ > <