x
x

Učinkovitost azitromicina u liječenju faringitisa, sinusitisa i otitisa

  24.01.2016.

Učinkovitost i sigurnost azitromicina u liječenju infekcija gornjeg dijela dišnog sustava objavljena je u Infektološkom glasniku.

Učinkovitost azitromicina u liječenju faringitisa, sinusitisa i otitisa
Azitromicin je pouzdan lijek izbora u liječenju infekcija gornjeg dijela dišnog sustava, s brzim povlačenjem simptoma infektivne bolesti i relativno malim brojem nuspojava.

Cilj studije bio je opisati kliničku učinkovitost azitromicina u liječenju infekcija gornjeg dijela dišnog sustava, ispitati duljinu simptoma nakon početka terapije i pokazati moguće nuspojave liječenja azitromicinom.

U studiju je uključeno 422 ispitanika: 184 s dijagnozom akutnog faringitisa, 156 s dijagnozom akutnog sinuitisa, te 82 bolesnika s akutnom upalom srednjeg uha.

Klinička učinkovitost nakon tri dana liječenja azitromicinom temeljila se na poboljšanju kliničke slike i izlječenju bolesnika. Za svaku dijegnozu je izračunat klinički zbroj prije početka liječenja, te četvrti i dvanaesti dan nakon početka liječenja.

Studija je pokazala kako je trodnevno liječenje azitromicinom dovelo do smanjenja simptoma u 93,6% bolesnika. Godinu dana prije uključenja u studiju antibiotici su bili prethodno propisivani u 56,6% bolesnika, a 20,5% bolesnika je bilo liječeno makrolidima. Klinička učinkovitost je bila pozitivna u 95,6% bolesnika, a neuspjeh liječenja zabilježen je u 4,4% bolesnika.

Prijavljeno je 48 nuspojava kod 38 (9,1%) bolesnika. Najčešćee nuspojave bile su: bol u trbuhu zabilježena kod 14 (1,1%) bolesnika, proljev kod 12 (0,9%), mučnina kod 5 (0,4%), te povraćanje kod 5 (0,4%) bolesnika. Prekid terapije zbog nuspojava zabilježen je kod jednog bolesnika.

Rezultati studije pokazuju da u liječenju infekcija gornjeg dišnog sustava azitromicinom ima visoku učinkovitost i mali broj nuspojava. Azitromicin je pouzdan lijek izbora u liječenju infekcija gornjeg dijela dišnog sustava, s brzim povlačenjem simptoma infektivne bolesti i relativno malim brojem nuspojava.

Ana Penezić, Maja Gašparić, Adela Kolumbić-Lakoš, Mirjana Matrapazovski-Kukuruzović, Dražen Kovačić, Bruno Baršić