x
x

Učinkovitost azitromicina u liječenju bronhiektazija

  David Čičić, dr. med.

  03.10.2014.

Terapija azitromicinom u trajanju od 12 tjedana kod bolesnika s bronhiektazijama značajno smanjuje količinu sputuma, stabilizira parametre plućne funkcije i poboljšava kvalitetu života, zaključak je studije objavljene u časopisu Respirology.

Učinkovitost azitromicina u liječenju bronhiektazija
Prosječna bodovna vrijednost upitnika za procjenu zdravstvenog stanja (St. George Respiratory Questionnaire) pokazala je poboljšanje veće od 4 boda 12 i 24 tjedna nakon početka terapije.

Rezultati su pokazali značajno smanjenje prosječnog 24-satnog volumena sputuma tijekom 12 tjedana aktivne terapije azitromicinom (P<0.01), a količina sputuma je ostala niska i tijekom narednih 12 tjedana kontrolnog razdoblja (P<0.01). Prosječna bodovna vrijednost upitnika za procjenu zdravstvenog stanja (St. George Respiratory Questionnaire) pokazala je poboljšanje veće od 4 boda 12 i 24 tjedna nakon početka terapije. Plućna funkcija je bila stabilna tijekom aktivne terapije i kontrolnog razdoblja.

Od 78 bolesnika s bronhiektazijama potvrđenim CT-om visoke rezolucije, njih 68 je uključeno u analizu. Jedna skupina je tijekom 12 tjedana peroralno uzimala azitromicin, a druga je dobivala placebo. Narednih 12 tjedana su obje skupine dobivale placebo. Volumen sputuma, upitnik za procjenu zdravstvenog stanja i spirometrija su procijenjeni na početku istraživanja te nakon 12 i 24 tjedana.

Bronhiektazije su trajna i ireverzibilna proširenja bronha praćena kroničnom infekcijom. Smanjenjem incidencije tuberkuloze, sustavnim cijepljenjem protiv hripavca i ospica te širokom primjenom antibiotika prevalencija bolesti u industrijski razvijenim zemljama značajno se smanjila. U razvijenim zemljama najčešći uzrok bronhiektazija je cistična fibroza. U našoj populaciji su bronhiektazije razmjerno česte zbog još uvijek prisutne tuberkuloze i kroničnih nespecifičnih plućnih bolesti.

VEZANI SADRŽAJ > <