x
x

Tehnike opuštanja za smanjenje stresa

  31.01.2024.

Tehnike opuštanja izvrstan su način pomoći u upravljanju stresom. Opuštanje nije samo duševni mir ili uživanje u hobiju. To je proces koji smanjuje učinke stresa na um i tijelo. Korištenje metoda za opuštanje mogu pomoći kod dugotrajnog stresa ili stresa povezanog s mnogim zdravstvenim problemima, poput bolesti srca i boli.

Tehnike opuštanja za smanjenje stresa

Lako je naučiti osnovne tehnike opuštanja. Tehnike opuštanja često su besplatne ili jeftine i predstavljaju mali rizik i mogu se raditi bilo gdje.

Tehnike opuštanja mogu usporiti rad srca, sniziti krvni tlak, usporiti disanje, poboljšati probavu, kontrolirati razinu šećera u krvi, smanjiti aktivnost hormona stresa, povećati dotok krvi u glavne mišiće, olakšati napetost mišića i kroničnu bol, poboljšati fokus i raspoloženje, poboljšati kvalitetu sna, smanjiti umor, smanjiti ljutnju i frustraciju, povećati samopouzdanje za rješavanje problema

Tehnike opuštanja općenito uključuju fokus i svjesnost. Usmjeravaju pažnju na nešto što smiruje i podiže svijest o tijelu. Nije važno koja se tehnika ​​koristi. Ono što je važno je pronaći načine da se opustite.

Tehnike opuštanja uključuju:

Autogeno opuštanje. U ovoj aktivnosti opuštanja koriste se i vizualne slike i svijest o tijelu kako bi se smanjio stres. Ponavljaju se riječi ili prijedlozi u umu koji mogu pomoći da se opustite i smanjite napetost mišića.

Progresivno opuštanje mišića. Kod progresivnog opuštanja mišića fokusira se na polagano zatezanje i zatim opuštanje svake mišićne skupine. To može pomoći da se usredotočite na razliku između napetosti i opuštanja mišića. Možete postati svjesniji fizičkih osjeta.

Vizualizacija. U vizualizaciji možete oblikovati mentalne slike kako biste vizualno putovali do mirnog, umirujućeg mjesta ili situacije. Kako biste se opustili pomoću vizualizacije, pokušajte koristiti što više osjetila, poput mirisa, vida, zvuka i dodira. Zamišljate li opuštanje uz ocean, razmislite o mirisu slane vode, zvuku udara valova i osjećaju toplog sunca na vašem tijelu.

Druge tehnike opuštanja mogu uključivati: duboko disanje, masažu, meditaciju, Tai chi, Yogu, biofeedback, glazbenu i likovnu terapiju, aromaterapiju, hidroterapiju.

Dok učite tehnike opuštanja, možete postati svjesniji napetosti mišića i drugih fizičkih načina na koje vaše tijelo reagira na stres. Nakon što saznate kakav je osjećaj reakcije na stres, možete pokušati primijeniti tehniku ​​opuštanja čim počnete osjećati simptome stresa. To može spriječiti da stres izmakne kontroli i smanji kvalitetu vašeg života.

Tehnike opuštanja su vještine, a kao i kod svake druge vještine, vaša se sposobnost opuštanja poboljšava vježbanjem.  Ako jedna tehnika opuštanja ne odgovara, pokušajte s drugom.

Izvor: Mayo Clinic