x
x

Kakav stresometar imate?

  20.04.2024.

Stres je na lošem glasu. No stres ne zaslužuje uvijek negativnu konotaciju. Stres nas motivira, pomaže nam da obavimo razne stvari. Na primjer, krajnji rok na poslu može vam predstavljati izazov na koji se trebate usredotočiti. Neki sportaši čak smatraju da im trema prije utakmice daje poticaj energije koji im je potreban da igraju najbolje što mogu.

Kakav stresometar imate?

Ali kao i sve stvari u životu, previše dobrih stvari može biti problem. Kada se stres nakuplja, može oštetiti zdravlje, odnose i kvalitetu života.

Kako ćete znati kada ste dosegnuli svoj limit? Svatko ima unutarnji alarm koji se uključuje kada stres postane prevelik. Postoje 4 vrste alarma koji čine vaš "stresometar". Određivanje koje vrste stresa imate može suziti izbor strategija upravljanja stresom koje bi vam mogle odgovarati.

Fizički

Ako imate fizički stresometar, osjećate ga u svom tijelu. Glavobolje, želučane tegobe, napetost mišića i poremećaji sna uobičajeni su znakovi i simptomi.

Način na koji se krećete, jedete i spavate može pomoći vašem tijelu da se osjeća opuštenije, čak i kada život postane užurban. Isprobajte ove savjete:

  • Vježbajte na način u kojem uživate, bilo da je riječ o plesu ili jednostavnim joga položajima.
  • Jedite šarene tanjure voća, povrća i cjelovitih žitarica.
  • Pij puno vode.
  • Izbjegavajte tvari koje mogu ometati san, poput nikotina, kofeina i alkohola.
  • Ušuškajte se u isto vrijeme svake noći i probudite se u isto vrijeme svako jutro.

Emocionalni

Čini li vas kaos nervoznim i razdražljivim? Dobacite li svom partneru jer je zaboravio pokrenuti perilicu posuđa, zapitajte se utječe li stres na vaše raspoloženje.

  • Strategije opuštanja mogu biti korisne za smirivanje emocionalnog stresometra. Joga, masaža i umirujuća glazba mogu ublažiti osjećaje. Opuštajuće djeluju i fokusirane vježbe disanja. Pokušaj ovo: Stavite 1 ruku na trbuh, a drugu ruku na prsa.
  • Udahnite duboko kroz nos, dopuštajući trbuhu da se ispuni zrakom.
  • Izdahnite kroz nos.
  • Dok udišete i izdišete, usredotočite se na promjenu daha tako da ga možete osjetiti u trbuhu, a ne u prsima.
  • Još 3 puta polako, duboko udahnite, primjećujući dizanje i spuštanje trbuha.

Kognitivni

Ubrzane misli, zabrinutost i poteškoće s koncentracijom glavni su znakovi stresa koji se očituje u načinu na koji razmišljate.

Preoblikovanje stresora u fleksibilnije svjetlo jedna je od strategija za preokret tih misli. Neočekivana izgradnja ceste kasnite li na posao? Podsjetite se da će vaš šef vjerojatno razumjeti. Osim toga, daje vam priliku da nadoknadite svoj omiljeni podcast.

Bihevioralni

Ponekad kad stres poraste, počnu i loše navike. Malo previše popiti, preskočiti doručak, pa čak i povući se od drugih, crvene su zastavice za ljude sa stresometrom koji utječe na njihovo ponašanje.

Traženje podrške od voljenih može vas izvući iz krize. Imati prijatelja za odgovornost s kojim možete podijeliti planove obroka, vježbati ili se čak samo prijaviti može biti snažan motiv da ostanete na pravom putu.

Stres je dio života, ali ako ustanovite da vaše raspoloženje ili razine stresa dolaze do točke kada vas ometaju u obavljanju normalnih stvari... to su dobri trenuci da potražite pomoć.

Izvor: Mayo Clinic