x
x

Može li se učestalost astme smanjiti liječenjem poremećaje spavanja?

  15.04.2023.

Rano otkrivanje i liječenje poremećaja spavanja moglo bi smanjiti učestalost astme, prema velikoj prospektivnoj studiji koja je uključila gotovo pola milijuna sudionika. 19% slučajeva astme može se spriječiti poboljšanjem osobina sna.

Može li se učestalost astme smanjiti liječenjem poremećaje spavanja?

Kvaliteta sna općenito je prepoznata kao negenetski pokretač astme. Loša kvaliteta sna i opstruktivna apneja za vrijeme spavanja zabilježeni su osobito među onima s teškom bolešću. Osim toga, poznato je da astma nepovoljno utječe na trajanje sna, kvalitetu sna, drijemanje i dnevnu pospanost.

Istraživači navode da je odnos između spavanja i astme dvosmjeran, s obzirom da su poremećaji spavanja (kratkotrajno spavanje, nesanica, večernji kronotip ["noćna ptica"], hrkanje, pretjerana pospanost tijekom dana) povezani sa specifičnim kroničnim upalnim reakcijama. Međutim, ostalo je nejasno odražava li loš san veći rizik od ranog napredovanja astme.

Genetski čimbenici također doprinose riziku od astme, ali vrlo varijabilna nasljednost sugerira da negenetska izloženost igra važnu ulogu. Međutim, može li zdrava negenetska izloženost smanjiti rizik od astme i ublažiti štetne učinke genetskog rizika ostaje uglavnom nepoznato.

Koristeći podatke iz UK Biobank, nacionalne velike, prospektivne kohorte izvučene iz 22 britanska centra za procjenu, istraživači su proučili neovisne i kombinirane učinke obrasca spavanja i poligenskih rizika (engl. polygenic risk scores PRS) na učestalost astme.

U kohorti UK Biobank (455 405 odraslih u dobi od 38 do 73 godine, koji su bili uključeni od 2006. do 2010.), 17 836 je imalo dijagnozu astme tijekom 10 godina praćenja. PRS su konstruirani za svakog sudionika na temelju toga da imaju bilo koji od 17 jednonukleotidnih polimorfizama koji su značajno povezani s astmom. Sudionici su bili podijeljeni u tri skupine: oni s visokim genetskim rizikom, oni sa srednjim genetskim rizikom i oni s niskim genetskim rizikom. Otprilike 1 od 3 sudionika klasificirano je kao pod visokim genetskim rizikom (150 429), a druga trećina (151 970) klasificirana je kao pod srednjim rizikom. Ostali su klasificirani kao oni s niskim rizikom. Oko 7105 osoba s visokim genetskim rizikom i 5748 sa srednjim genetskim rizikom dijagnosticirana je astma tijekom razdoblja praćenja.

Sveobuhvatni rezultati spavanja, koji su bili u rasponu od 0 do 5, konstruirani su na temelju osobina spavanja koje su sami prijavili. Viši rezultati predstavljali su zdravije obrasce spavanja. Zdrav obrazac spavanja definiran je kao rani kronotip; spavanje od 7 do 9 sati svake noći; nikad ili rijetko nesanica; nema hrkanja; i nema česte dnevne pospanosti. Na temelju njihovih odgovora, 73 223 osoba zadovoljilo je kriterije zdravog spavanja; 284 267, srednji obrazac spavanja; i 97 915, loš obrazac spavanja.

Analiza je pokazala da su u usporedbi sa skupinom niskog rizika, omjeri rizika (HR) i 95% intervali pouzdanosti za skupinu s najvišim PRS-om i skupinu s lošim obrascem spavanja bili 1,47 (95% CI, 1,41 – 1,52) i 1,55 (95% CI , 1,45 – 1,65).

Rizik je bio dvostruko veći u prisutnosti kombinacije lošeg sna i visoke genetske osjetljivosti (HR, 2,22; 95% CI, 1,97 – 2,49; P < ,001). Suprotno tome, zdrav obrazac spavanja bio je povezan s nižim rizikom od astme u niskoj (HR, 0,56; 95% CI, 0,50 – 0,64), srednjoj (HR, 0,59; 95% CI, 0,53 – 0,67) i visokoj genetskoj osjetljivosti skupine (HR, 0,63; 95% CI, 0,57 – 0,70). Analiza rizika koja se može pripisati populaciji pokazala je da bi poboljšanje ovih osobina spavanja spriječilo 19% slučajeva astme. Također, analiza podskupa sugerira da zdrav obrazac spavanja može smanjiti rizik od astme među onima s visokim genetskim rizikom za 37%.

Iz nalaza studije  zaključuje se da je analiza obrazaca spavanja opravdana za sve pacijente s astmom.