x
x

Moždani valovi ispiru otpad tijekom spavanja

  20.03.2024.

Nakupljanje metaboličkog otpada vodeći je uzrok brojnih neuroloških poremećaja, ali još uvijek postoji samo ograničeno znanje o tome kako mozak obavlja samočišćenje. U ovom članku pokazano je da neuronske mreže sinkroniziraju individualne akcijske potencijale za stvaranje ritmičkih i samoodržavajućih ionskih valova velike amplitude u međustaničnoj tekućini mozga.

Moždani valovi ispiru otpad tijekom spavanja

Mnoge važne stanične funkcije odvijaju se tijekom spavanja, uključujući uklanjanje otpada i toksina iz mozga. Međutim, istraživačima je prije nedostajalo razumijevanje mehanizama iza ovog složenog procesa. Istraživanje koje je uključivalo miševe nedavno objavljeno u časopisu Nature sugerira da su moždani valovi odgovorni za samočišćenje.

Istraživači su promatrali neurone u mozgu usnulih miševa. Dok su neuroni ispaljivali električne signale, djelovali su kao koordinirane pumpe, proizvodeći ritmičke valove koji su izgleda ispirali cerebrospinalnu tekućinu kroz moždano tkivo, ispirući otpad. Nakon što su istraživači utišali određena područja mozga kako bi zaustavili valove, cerebrospinalna tekućina izgubila je sposobnost protoka, ostavljajući detritus na mjestu.

Prvi autor dr. Li-Feng Jiang-Xie s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington istaknuo je u priopćenju za javnost da ovo saznanje ima potencijalne implikacije na neurološka stanja kao što su Alzheimerova bolest i Parkinsonova bolest, u kojima nakupljanje metaboličkog otpada i junk proteini mogu dovesti do neurodegeneracije.