x
x

Razvitak AI algoritama za praćenje mentalnog zdravlja pacijenata

  28.02.2023.

Klinika za psihijatriju Vrapče je uspostavila novu istraživačku suradnju sa sveučilištem Galway (Irska) sa ciljem razvitka AI algoritama za praćenje mentalnog zdravlja pacijenata.

Razvitak AI algoritama za praćenje mentalnog zdravlja pacijenata
Lua Health je dijagnostički senzor mentalnog zdravlja koji vodi računa o privatnosti i analizira pisane oblike izražavanja kako bi uhvatio rane pokazatelje problema mentalnog zdravlja.

Praćenje napredovanja oporavka pacijenata u psihijatrijskim bolnicama može biti dugotrajan i radno intenzivan zadatak. Tim istraživača iz Irske udružuje se s liječnicima u najvećoj hrvatskoj psihijatrijskoj klinici, Sveučilišnoj psihijatrijskoj klinici Vrapče, kako bi vidjeli može li im njihova tehnologija pomoći.

Istraživači dr. Mihael Arcan i Fionn Delahunty iz Insight SFI istraživačkog centra za analitiku podataka na sveučilištu Galway udružuju se s liječnicima u Hrvatskoj kako bi vidjeli može li njihov alat za predviđanje mentalnog zdravlja Lua Health pomoći liječnicima u kliničkom okruženju.

Lua Health je dijagnostički senzor mentalnog zdravlja koji vodi računa o privatnosti i analizira pisane oblike izražavanja kako bi uhvatio rane pokazatelje problema mentalnog zdravlja.

Arcan i Delahunty čine Lua Health tim, koji podupire Enterprise Ireland kroz svoj fond za komercijalizaciju. Ušli su u istraživačko partnerstvo sa Sveučilišnom psihijatrijskom bolnicom Vrapče iz Hrvatske, gdje će surađivati ​​s liječnicima dr. Jakšom Vukojevićem i dr. Aleksandrom Savićem.

Oba će tima istražiti mogu li se praćenje i liječenje pacijenata poboljšati korištenjem AI algoritama Lua Healtha. Ovo istraživanje ima za cilj istražiti proof of concept pristupe kako bi se ti zadaci učinili bržim i učinkovitijim, što će poboljšati rezultate pacijenata i uštedjeti vrijeme kliničarima.

Dr. Mihael Arcan je rekao: “Drago nam je što radimo s Jakšom i Aleksandrom na ovoj važnoj temi i nadamo se da ćemo napraviti razliku za populaciju koja pati od mentalnih problema.”

Profesor Noel O’Connor, izvršni direktor iz Insight SFI istraživačkog centra za analitiku podataka rekao je: “U Insightu imamo mnogo istraživača čiji rad istražuje kako tehnologija može podržati mentalno zdravlje i dobrobit. Vrlo je uzbudljivo vidjeti kako Lua Health prelazi u kliničko okruženje i nadamo se da će se pokazati korisnim alatom za zdravstvene radnike i pacijente.”

Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u okviru Programa europskih strukturnih i investicijskih fondova Irske 2014.-2020.

VEZANI SADRŽAJ > <