x
x

Festival znanosti 2024.

  22.04.2024.

Festival znanosti Rijeka 2024. održava se u Rijeci od 22. do 27. travnja 2024. godine, u organizaciji Centra za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Rijeci, Udruge Zlatni rez uz suorganizatore Prirodoslovni muzej Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas, Zaklada Sveučilišta u Rijeci te pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Festival znanosti 2024.

Festival znanosti je nacionalna manifestacija koja za cilj ima popularizaciju znanosti. Traje tjedan dana i svake godine se u tome tjednu održavaju brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe itd., a sve u cilju edukacije mladih i građana i popularizacije znanosti.

Ove godine glavna tema je “Inteligencija”, a program s više od  100 događanja, održava se na oko 30 lokacija.

Rijetko koji pojam danas izaziva toliko zanimanja kao inteligencija. Riječ inteligencija potječe od latinske riječi inteligere i znači razumijeti, shvatiti. Inteligencija se definira kao mentalna karakteristika koja obuhvaća: sposobnost  za učenje iz iskustva, prilagodbu na nove situacije, razumijevanje i korištenje apstraktnih pojmova i upotrebu znanja za snalaženje u okolini. Pojednostavnjeno rečeno pod pojmom inteligencije danas se uglavnom smatra skup različitih, pojedinačnih nezavisnih intelektualnih sposobnosti.

Prema Howardu Gardneru, profesoru psihologije s Harvarda, postoji 9 vrsta inteligencije koje čovjek može posjedovati ili razviti. To su: 1. Jezička ili verbalna inteligencija, 2. Logičko-matematička inteligencija, 3. Glazbena inteligencija, 4. Prostorna inteligencija, 5. Tjelesno-kinestetička inteligencija, 6. Interpersonalna inteligencija, 7. Intrapersonalna inteligencija, 8. Prirodna inteligencija, 9. Duhovna inteligencija.

Iako se definicije inteligencije razlikuju, teoretičari se slažu da je inteligencija potencijal, a ne potpuno razvijena sposobnost.

Osim u Rijeci, Festival se održava u dvadesetak gradova diljem Hrvatske, a bogati program namijenjen je svim dobnim skupinama.

Sva događanja za posjetitelje su besplatna!