x
x

Metaverzum tehnologije u razvoju lijekova

  09.10.2022.

Proces otkrivanja novog lijeka obuhvaća niz koraka od otkrivanja i validacije, sve do identifikacije kandidata za lijek ili vodećeg spoja. Metaverzum tehnologije, kao što su umjetna inteligencija (AI), strojno učenje (ML), proširena stvarnost (AR), virtualna stvarnost (VR), blockchain, rubno/kvantno računalstvo i 3D platforme, mogu biti od velike pomoći i ubrzati ovaj proces ili podržati donošenje odluka.

Metaverzum tehnologije u razvoju lijekova

FirstWord je objavio intervju s Jackie von Salm, o tome kako farmaceutske tvrtke primjenjuju metaverum tehnologije u procesu razvoja lijekova.

Ključne točke:

• Prema von Salmu, metaverzum tehnologije imaju potencijalnu primjenu u cijelom procesu razvoja lijekova, od identifikacije i optimizaciju potencijalnog kandidata u dizajnu i provedbi te analizi kliničkih ispitivanja. Metaverzum tehnologije pomažu znanstvenicima da vizualiziraju, analiziraju i interpretiraju podatke što im pomaže u bržem i učinkovitijem procesu donošenja odluka čak i od samog tima ljudi.

• Iako metaverzum tehnologija nije doista prediktivna zbog ograničenih skupova podataka, ona znanstvenicima može pomoći u razvoju farmakokinetike lijeka, tz. ADMET-u (apsorpcija, distribucija, metabolizam, izlučivanje) kao i predviđanju toksičnosti pojedinih spojeva te pomoći u optimizaciji formulacije i ispitivanju bioraspoloživosti.

• Metaverzum tehnologije mogu pomoći znanstvenicima u razumijevanju molekularne i stanične interakcije novih kemijskih entiteta, a to može poboljšati naše znanje o temeljnim uzrocima bolesti i poboljšati dijagnostički postupak.

• Metaverzum tehnologije pružaju biofarmaceutskoj industriji nove mogućnosti za jednostavniji razvoj lijekova, međutim, kompanije moraju uložiti vrijeme i sredstva kako bi osigurale valjane i pouzdane podatke.

VEZANI SADRŽAJ > <