x
x

Kako su liječnici pobijedili sindrom uljeza

  26.04.2024.

Sindrom uljeza prvi su put opisali 1978. godine psiholozi Clance i Imes kod visoko uspješnih žena. Sada je poznato da su i muškarci pogođeni. Oni koji pate od sindroma uljeza pripisuju svoj uspjeh vanjskim čimbenicima, a ne vlastitoj zasluzi, i vjeruju da je većina (ili sva) njihovih postignuća rezultat slučajnosti ili pogreške.

Kako su liječnici pobijedili sindrom uljeza

Zaslužujem li biti ovdje? Radim li ono što bih trebao? Hoće li mi itko reći jesam li užasna? Česta su pitanja o kojima brinu mnoge osobe, a osobito liječnici. Taj osjećaj intelektualne prijevare može biti prisutan kod pojedinaca s visokim uspjehom i može uzrokovati osobne poteškoće.

Što je sindrom uljeza?

Iako nije formalna medicinska dijagnoza, sindrom varalice definiran je kao "unutarnje iskustvo intelektualne lažnosti". Smatra se nesposobnošću internalizacije uspjeha i tendencijom pripisivanja dobitaka vanjskim čimbenicima — na primjer, biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Može se osjećati kao "težnja za izvrsnošću u moru izvrsnosti".

U medicini često su visoka očekivanja povezana s niskim samoosjećanjem.  Vanjski pokazatelji uspjeha - objavljeni radovi, promocije ili čak društveni mediji - mogu to dodatno potaknuti.

Istraživanje je pokazalo da je vjerojatnije da će sindrom uljeza pogađati žene i skupine koje su nedovoljno zastupljene u medicini. Ali općenito, učestalost je izrazito visoka.

Istraživanje iz 2023. objavljeno u Journal of the American College of Surgeons pokazalo je da je 90% žena kirurga i više od dvije trećine muškaraca doživjelo sindrom uljeza. U studiji o studentima medicine u JAMA-i iz 2023. bila je gotovo univerzalna; 97% je prijavilo osjećaje sindroma uljeza, pri čemu su žene 1,7 puta vjerojatnije da će to prijaviti nego muškarci, a podzastupljene skupine često su tri puta vjerojatnije.

Izraz "uljez" također sugerira nedostatak pripadnosti. Ako medicina "ne sliči vama", to može stvoriti osjećaj pritiska, kao da predstavljate cijelu grupu svojim pukim postojanjem i morate se nastaviti dokazivati.

Istraživanje je pokazalo da je sindrom uljeza često povezan s izgaranjem, depresijom i anksioznošću. Potreba da se dokažete i spriječite da budete "otkriveni" može gurnuti neke liječnike prema tradicionalnim mjerenjima uspjeha - promaknućima ili objavljenim radovima.

S druge strane, intenzivna sumnja u sebe također može ograničiti napredovanje. Uostalom, ako ne mislite da ste dovoljno dobri, možda se nećete prijaviti za posao ili vodeće pozicije.

Ovaj mentalni teret može trajati godinama, pa čak i desetljećima. U pregledu studija o sindromu uljeza iz 2020. navedeno je da bi "bilo ohrabrujuće vjerovati da simptomi uljeza nestaju s godinama." Nažalost, nekoliko je studija pokazalo da ne.

Kako upravljati sindromom uljeza

Iako može biti teško prevladati sindrom uljeza, postoje načini kako ga prebroditi i učiniti ga manje prodornim ili intenzivnim. Evo nekoliko savjeta stručnjaka:

  • Dajte prioritet svom mentalnom zdravlju. Nekim liječnicima to može biti teško, ali nemojte ignorirati simptome depresije, tjeskobe ili izgaranja. Neliječena stanja mentalnog zdravlja zamagljuju sposobnost razmišljanja o nekim egzistencijalnim pitanjima koja će vam pomoći da se nosite sa sindromom uljeza.
  • Procijenite koliko vam je često potrebna provjera valjanosti i zašto. Pokušajte identificirati što osjećate, koje potrebe nisu zadovoljene i kako možete zadovoljiti te potrebe. Zatim možete razmisliti gdje možete dobiti tu potvrdu interno ili povezivanjem s kolegom. Zapitajte se: "Kako za mene izgleda uspjeh?" Možda zvuči šokantno, ali umjesto nedostižnog ideala, uspjeh bi trebao biti nešto što donosi dobar osjećaj.
  • Spoznajte snagu timskog rada.
  • Vježbajte samoosjećanje. Kritički glasovi u vašoj glavi doprinose ionako teškom i stresnom svijetu. Tu dolazi na scenu samosuosjećanje.
  • Istraživanja pokazuju da liječnički treneri mogu pomoći u smanjenju stope sagorijevanja i poboljšati dobrobit, otpornost, profesionalno ispunjenje i samopouzdanje.
  • Izvršite provjeru vrijednosti.

Izvor: Medscape