x
x

Prijelomi kuka vjerojatno će se udvostručiti do 2050.

  20.10.2022.

Godišnja učestalost prijeloma kuka smanjila se u većini zemalja od 2005. do 2018., no predviđa se da će se ta stopa otprilike udvostručiti do 2050., prema novoj studiji provedenoj u 19 zemalja. Studija dr. sc. Chor-Wing Singa i njegovih kolega predstavljena je 9. rujna na godišnjem sastanku American Society of Bone and Mineral Research (ASBMR) 2022.

Prijelomi kuka vjerojatno će se udvostručiti do 2050.

Nažalost, unatoč napretku u liječenju osteoporoze u posljednjih 25 godina, stope liječenja osteoporoze i dalje su niske, a osteoporoza ostaje nedijagnosticirana u žena u postmenopauzi i starijih muškaraca.

Predviđeno povećanje broja prijeloma kuka uzrokovano je starenjem stanovništva, pri čemu se predviđa da će se populacija starijih od 85 godina povećati 4,5 puta od 2010. do 2050. godine.

Znanstvenici također procjenjuju da će se od 2018. do 2050. učestalost prijeloma povećati ukupno 1,9 puta — više kod muškaraca (2,4 puta) nego kod žena (1,7 puta). Stoga bi trebalo više pažnje posvetiti prevenciji i liječenju prijeloma kuka kod muškaraca.

Uz to, stope korištenja lijekova za osteoporozu godinu dana nakon prijeloma kuka bile su manje od 50%, s manjim brojem liječenja kod muškaraca. Niža stopa liječenja kod muškaraca vjerojatno odražava pogrešnu percepciju da je osteoporoza bolest koja uglavnom pogađa žene.

Članak o protokolu studije objavljen je u časopisu BMJ Open. Autori su analizirali podatke odraslih osoba u dobi od 50 godina i starijih koji su bili hospitalizirani s prijelomom kuka kako bi odredili:

  • godišnju incidenciju prijeloma kuka u razdoblju 2008.-2015.
  • uzimanje lijekova za liječenje osteoporoze 1 godinu nakon prijeloma kuka
  • smrtnost od svih uzroka 1 godinu nakon prijeloma kuka

Razdoblje istraživanja trajalo je od 2005. do 2018. ovisno o dostupnosti podataka. Korišten je zajednički protokol, a podaci su iz 20 zdravstvenih baza podataka iz 19 zemalja/regija: Oceanija (Australija, Novi Zeland), Azija (Hong Kong, Japan, Singapur, Južna Koreja, Tajvan i Tajland), Sjeverna Europa (Danska, Finska i UK), Zapadna Europa (Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska i Španjolska), te Sjeverna i Južna Amerika (Kanada, SAD i Brazil).

U drugom koraku, procijenili su broj prijeloma kuka koji će se dogoditi od 2030. do 2050., koristeći projekcije Svjetske banke o porastu stanovništva.

Izvor: Medscape