x
x

Što je Capture the Fracture?

  05.02.2024.

Što se može učiniti kako bi se zatvorio jaz u liječenju i smanjio rastući teret prijeloma kuka među starim stanovništvom? Za početak je potrebna promjena načina razmišljanja. Kreatori politika, zdravstveni radnici i pacijenti prečesto podcjenjuju društvene i ljudske troškove fragilnih prijeloma. Moramo početi s borbom protiv mita da je osteoporoza neizbježan proces starenja, dok je zapravo poremećaj koji se može spriječiti i liječiti.

Što je Capture the Fracture?

S jedne strane, mora se poticati primarna prevencija podizanjem svijesti o načinu života koji je zdrav za kosti kod mlađe populacije kako bi se smanjio rizik od osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi. Liječnici primarne zdravstvene zaštite također moraju biti senzibilizirani za potrebu ranog prepoznavanja i liječenja rizičnih pacijenata u svojim kliničkim praksama prije nego što dođe do prvog prijeloma.

Druga komponenta dvosmjerene strategije je usredotočenost na sekundarnu prevenciju loma. Potrebno je ulaganje u sekundarnu prevenciju frakture kao strateški prioritet.

Iz tog razloga, IOF je osnovao uspješan globalni program pod nazivom Capture the Fracture. Misija programa je promicanje provedbe i učinkovitosti koordiniranih usluga skrbi nakon loma, kao što su usluge vezanja za prijelom (FLS) u bolnicama širom svijeta. Ove usluge, koje sadrže multidisciplinarni tim koji je zapošljavao posvećeni koordinator koji će djelovati kao veza između pacijenta i ortopedskog tima, drugih stručnjaka, službe za prevenciju pada i liječnika primarne njege, rade kako bi se osiguralo ocjenjivanje i liječenje krhkosti.

Na primjer, pacijentima s lomom kuka nudi se odgovarajuća skrb, uključujući rehabilitaciju, procjenu prevencije padova, liječenje i nadzor kako bi se poboljšali ishodi i smanjili njihov visoki rizik od budućih lomova kuka i drugih osteoporotskih prijeloma. Uz široku provedbu usluga „veze za prijelom“, očekivali bismo da ćemo vidjeti značajna smanjenja broja prijeloma koji se ponavljaju.

Očigledno je da se mnogo toga može i mora učiniti u širim javnim, istraživačkim, medicinskim i političkim sferama. Mnoga su rješenja navedena u publikacijama IOF politike kao što je IOF Compendium osteoporoze ili nedavne smjernice Fracture za oblikovanje politika.

Prvo i najvažnije, da bi se stvarne promjene dogodile, zdravstvenim tijelima trebaju odlučnost da dodijele resurse za prevenciju osteoporoze i prijeloma krhkosti. Ovo je ulaganje presudno za zaštitu milijuna starijih odraslih osoba od patnje, invaliditeta i gubitka neovisnosti povezanih s prijelomom kuka.