x
x

Svjetski dan osteoporoze 2023.

  20.10.2023.

Svjetski dan osteoporoze (SDO) obilježava se svake godine 20. listopada. Kampanja SDO-a traje cijelu godinu i posvećena je podizanju globalne svijesti o prevenciji, dijagnozi i liječenju osteoporoze i srodnih bolesti mišićno-koštanog sustava. Slogan ovogodišnje kampanje je "Izgradimo čvršće kosti".

Svjetski dan osteoporoze 2023.

Cilj je staviti zdravlje kostiju i prevenciju prijeloma na globalni zdravstveni plan i doprijeti do zdravstvenih radnika, medija, kreatora politike, pacijenata i javnost u cjelini. Kampanja SDO-a, idealna je prilika za pokretanje akcije za zdravlje kostiju i prevenciju prijeloma.

Trenutno se osteoporoza nedovoljno dijagnosticira i liječi. Širom svijeta, milijuni ljudi s visokim rizikom od prijeloma kostiju i dalje nisu svjesni te tihe bolesti, a i zajednica u cjelini podcjenjuje utjecaj prijeloma na neovisnost bolesnika.

Godišnja kampanja SDO-a jedinstvena je prilika kada se pojedinci i organizacije diljem svijeta ujedinjuju kako bi usmjerili pozornost na bolest i njezin teret. Zajedno, društva pacijenata, zdravstveni djelatnici, medicinska tijela, kreatori politika i sami pacijenti mogu pridonijeti pozivu na promjenu.

Činjenice o osteoporozi

  • Diljem svijeta, jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca u dobi od 50 i više godina zadobiti će prijelom zbog osteoporoze tijekom ostatka života.
  • Predviđa se da će se do 2050. svjetska učestalost prijeloma kuka kod muškaraca povećati za 310%, a kod žena za 240% u odnosu na 1990. godinu.
  • Diljem svijeta osteoporoza uzrokuje više od 8,9 milijuna prijeloma godišnje, što rezultira osteoporotočnim prijelomom svake 3 sekunde.
  • Na temelju WHO definicije osteoporoze procjenjuje se da je otprilike pogođeno 500 milijuna muškaraca i žena diljem svijeta.
  • Žene zbog osteoporoze provodi više dana u bolnici nego zbog raka dojke, srčanog udara, dijabetesa i mnogih drugih bolesti.
  • Kod muškaraca je rizik od prijeloma do 27% veći od rizika od raka prostate.
  • Prijelomi kralježaka (kralježnice) mogu dovesti do bolova u leđima, gubitka visine, deformiteta, nepokretnost i smanjena plućne funkcije.
  • Žena od 65 godina s jednim prijelomom kralješka ima četiri puta veću šansu za još jedan prijelom tijekom 5 godina.
  • Nakon prijeloma kuka, otprilike 60% osoba zahtijeva pomoć slijedećih godinu dana, a 20% zahtijevat će ih dugotrajnu njegu.
  • Stope smrtnosti od  20 - 24% vidljive su u prvoj godini nakon prijeloma kuka.
  • Nakon što su zadobili prijelom kosti zbog krhkosti, oko 80% pacijenata još uvijek nije dijagnosticirano i liječilo se od osteoporoze, temeljne bolesti koja je uzrokovala prijelom.
  • Procjenjuje se da samo 1/3 prijeloma kralježaka dolazi do kliničke pozornosti.

Dobro zdravlje kostiju od vitalne je važnosti za kvalitetu života i temelj je za mobilnu, neovisnu budućnost kako starimo. Ovogodišnja kampanja odražava važnost izgradnje boljih kostiju tijekom života, uključujući i fokus o ključnim porukama i resursima koji se nalaze na novoj platformi Build Better Bones (www.buildbetterbones.org).