x
x

10 rješenja za smanjenje globalnog tereta fragilnih prijeloma

  22.11.2023.

Osteoporoza i prevencija prijeloma nemaju dovoljno prioriteta u sustavu zdravstvene skrbi. Stoga Međunarodna zaklada za osteoporozu (IOF) poziva zdravstvene vlasti da poduzmu mjere kako bi spriječili fragilne prijelome i navodi 10 ključnih rješenja koja su preporučili stručnjaci za osteoporozu.

10 rješenja za smanjenje globalnog tereta fragilnih prijeloma

Osteoporoza je progresivna, kronična bolest koja uzrokuje da kosti postanu slabe i lomljive, što rezultira visokim rizikom od fragilnih prijeloma kostiju. Kod osoba s osteoporozom kost se može slomiti nakon manjeg pada s visine, udarca ili čak kihanja. Globalno, otprilike jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od pedeset godina zadobit će prijelom povezan s osteoporozom – najčešće na kralježnici, zapešću ili kuku.

Fragilni prijelomi dovode do skupih operacija, hospitalizacije i rehabilitacije te u mnogim slučajevima predstavljaju veliki teret za obiteljske njegovatelje ili rezultiraju potrebom za dugotrajnom njegom u domu za starije osobe. Za pacijenta postoji golem utjecaj na kvalitetu života, pokretljivost i neovisnost te povećan rizik od smrti: približno 24% pacijenata s prijelomom kuka umre unutar godine dana nakon prijeloma.

Bez liječenja osteoporoze, pacijenti koji su već pretrpjeli prijelom izloženi su znatnom riziku od zadobivanja dodatnih prijeloma unutar sljedeće jedne do dvije godine.

Stručnjaci IOF-a u suradnji s nacionalnim stručnjacima za osteoporozu identificirali su mnoge ključne radnje koje zdravstveni sustavi mogu poduzeti kako bi spriječili prijelome krhkosti kod populacije. Oni su navedeni u nedavnim publikacijama IOF-a, uključujući izvješća o politici Capture the Fracture i revizije, glavno izvješće Capture the Fracture Partnership Guidance for Policy Shaping i izvješće SCOPE: Scorecard za Osteoporosis in Europe Summary Report. Iako svaka zemlja ima svoje specifično zdravstveno okruženje, prioritete i izazove, postoji niz univerzalno važnih komponenti svake učinkovite strategije za rješavanje fragilnih prijeloma.

10 mjera za smanjenje globalnog tereta fragilnih prijeloma uključuje:

  1. Proglasiti osteoporozu nacionalnim zdravstvenim prioritetom uz provedbu nacionalnog i/ili regionalnog akcijskog plana.
  2. Široko primijenite usluge kontakta s prijelomima za rutinsku procjenu, upravljanje i praćenje svih pojedinaca koji su pretrpjeli frakturu niske traume.
  3. Osigurati visokokvalitetne informacije o teretu bolesti kroz nacionalni registar prijeloma, koji uključuje prijelome kuka i kliničke vertebralne frakture.
  4. Omogućiti naknadu za odobrene tretmane kako bi se osigurala dostupnost za sve one koji su pod visokim rizikom od prijeloma.
  5. Osigurati točnu identifikaciju pacijenata s rizikom od prijeloma kroz pristupačnost DXA pretrazi, novim tehnologijama, kao i FRAX-u.
  6. Razviti i širiti visokokvalitetne smjernice za liječenje osteoporoze, uključujući smjernice o korištenju alata za procjenu rizika, te osigurati njihovu široku primjenu u kliničkoj praksi.
  7. Skratite vrijeme čekanja na operaciju nakon prijeloma kuka, jer je to povezano sa značajnim smanjenjem smrtnosti i boljim ishodima pacijenata.
  8. Omogućiti visokokvalitetnu obuku o osteoporozi, uključujući primarnu skrb za pacijente s osteoporozom, i osigurati da osteoporoza bude priznata i uspostavljena komponenta specijalističke obuke.
  9. Podržavajti snažne i učinkovite organizacije pacijenata, raditi na podizanju javne svijesti i blisko surađivati ​​s medicinskim i istraživačkim udrugama.
  10. Implementirati sustave za mjerenje i reviziju kvalitete skrbi koja se pruža osobama s osteoporozom i povezanim prijelomima.