x
x

Lijekovi protiv osteoporoze jednako su učinkoviti i kod starijih osoba

  27.03.2024.

Uvriježeno je mišljenje da su lijekovi protiv osteoporoze manje učinkoviti kod starijih osoba. Ovo istraživanje, objavljeno online u Journal of Bone and Mineral Research, koristilo je podatke iz randomiziranih kontroliranih ispitivanja (RCT) kako bi se utvrdilo razlikuju li se učinkovitost tretmana protiv prijeloma i njihovi učinci na mineralnu gustoću kostiju (BMD) kod ljudi starijih od 70 godina u usporedbi s onima <70 godina.

Lijekovi protiv osteoporoze jednako su učinkoviti i kod starijih osoba

Istraživači su proveli studiju u sklopu zajedničkog projekta Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a za procjenu mineralne gustoće kostiju kao surogat markera za rizik prijeloma.

U analizama su korišteni podaci o pojedinačnim pacijentima iz 23 randomizirana placebom kontrolirana ispitivanja lijekova protiv osteoporoze (11 bisfosfonata, četiri selektivnih modulatora estrogenskih receptora, tri anaboličkih lijekova, dva hormonske nadomjesne terapije i po jedno odanacatiba, denosumaba i romosozumaba ).

Sveukupno, 43% od uključenih 123.164 pacijenata bilo je u dobi od 70 godina ili više.

Glavni ishodi bili su prijelomi i mineralna gustoća kostiju.

Lijekovi protiv osteoporoze otprilike su prepolovili rizik od prijeloma kralježaka kod pacijenata mlađih od 70 godina i pacijenata u dobi od 70 godina ili starijih (omjer izgleda, 0,47 prema 0,51; P za interakciju = ,19).

Također je postojala slična korist bez obzira na dob kada je u pitanju smanjenje rizika za prijelom kuka (omjer izgleda, 0,65 prema 0,72; P za interakciju = ,50) i bilo koji prijelom (omjer izgleda, 0,72 prema 0,70; P za interakciju = .20).

Nalazi su bili usporedivi u analizama ograničenim na ispitivanja bisfosfonata, osim što je smanjenje rizika prijeloma kuka bilo veće među mlađom skupinom (omjer rizika, 0,44 prema 0,79; P za interakciju = ,02).

Korist lijekova protiv osteoporoze u povećanju mineralne gustoće kosti kuka i kralježnice nakon 24 mjeseca bila je značajno veća među starijim pacijentima.

Uzeti zajedno, rezultati studije snažno podupiru liječenje starijih od 70 godina, napisali su autori. Ovo su važni nalazi s potencijalnim utjecajem na liječenje pacijenata budući da se protivi uobičajenoj zabludi da su lijekovi manje učinkoviti kod starijih ljudi.