x
x

Hrvatske smjernice za liječenje odraslih osoba s debljinom

  18.08.2022.

Debljina ili pretilost je kronična metabolička bolest karakterizirana prekomjernim nakupljanjem masnog tkiva u organizmu. Iako većinu ljudi zabrinjava uglavnom zbog estetskih razloga, debljina je prvenstveno zdravstveni problem jer je povezana s nizom bolesti i kraćim životnim vijekom. Recentno je debljina stavljena u fokus i zbog pandemije bolesti COVID-19 gdje se utvrdilo kako osobe s debljinom, oboljele od bolesti COVID-19 imaju povećan rizik od hospitalizacije i smrti.

Hrvatske smjernice  za liječenje odraslih  osoba s debljinom
Ciljevi kontrole tjelesne mase uključuju promicanje gubitka tjelesne mase, održavanje postignute niže tjelesne mase i prevenciju ponovnog debljanja.

U kliničkoj praksi debljina se procjenjuje indeksom tjelesne mase (ITM), a za dodatnu procjenu nakupljanja visceralnog masnog tkiva, koje predstavlja veći rizik za oboljenje od metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, koristi se mjera opsega struka (OS).

U regulaciju energetske ravnoteže i zaliha masti uključene su složene interakcije između bioloških, bihevioralnih, socijalnih i okolišnih čimbenika.

Ciljevi kontrole tjelesne mase naglašavaju važnost realističnog pristupa mršavljenju kako bi se postiglo smanjenje zdravstvenih rizika, a uključuju promicanje gubitka tjelesne mase, održavanje postignute niže tjelesne mase i prevenciju ponovnog debljanja.

Kontrola komorbiditeta povezanih s debljinom i poboljšanje kvalitete života osoba koje žive s preuhranjenošću ili debljinom bitan su aspekt liječenja.

Liječenje debljine u prvom redu podrazumijeva promjenu načina života i trajno prihvaćanje zdravih navika. Smanjenje prekomjerne tjelesne mase, kao i njeno kasnije održavanje, temelji se na kombinaciji prehrane s energetskom vrijednošću za 500 kcal manjom od dnevnih energetskih potreba i redovitoj tjelesnoj aktivnosti.

Bihevioralno-kognitivni pristup usmjeren je na prevladavanje psiholoških prepreka za usvajanje i primjenu učinkovitih ponašanja u kontroli tjelesne mase.

Farmakoterapija za smanjenje tjelesne mase indicirana je kao dodatak dijeti sa smanjenim unosom kalorija i povećanoj tjelesnoj aktivnosti u odraslih osoba s ITM ≥30 kg/m², ali i u osoba s preuhranjenošću s ITM-om ≥27 do <30 kg/m² uz prisutnost najmanje jednog komorbiditeta povezanog s tjelesnom masom.

Kirurško liječenje indicirano je kod osoba s ITM >35 kg/m² s komorbiditetima ili ITM >40 kg/m² s ili bez komorbiditeta. Barijatrijska kirurgija najučinkovitija je metoda liječenja osoba s morbidnom debljinom i njom se može postići dugoročni gubitak tjelesne mase.

Ove smjernice mogu se jednostavno primijeniti u svakodnevnom radu, a cilj je prepoznavanje i adekvatno liječenje osoba s preuhranjenošću i debljinom od strane svakog liječnika s naglaskom na primjerenu komunikaciju, motivacijski razgovor i edukaciju.

Autori smjernica:
Davor Štimac, Sanja Klobučar Majanović, Maja Baretić, Miroslav Bekavac Bešlin, Andrej Belančić, Željka Crnčević Orlić, Veljko Đorđević, Darko Marčinko, Davor Miličić, Gorana Mirošević, Sanja Musić Milanović, Dinka Pavičić Baldani, Alessandra Pokrajac Bulian, Sanjin Rački, Dario Rahelić, Željko Reiner, Alen Ružić, Miroslav Samaržija

VEZANI SADRŽAJ > <