x
x

Izvješće: Stručni skup o debljini

  17.05.2017.

Debljina – jedan od najvećih javnozdravstvenih problema i izazova današnjeg društva

Izvješće: Stručni skup o debljini

Jedan od najvećih javnozdravstvenih problema i izazova današnjeg društva, debljina, globalno je prihvaćena kao važan zdravstveni rizik za sve generacije. Možemo slobodno reći da je opseg problema poprimio epidemijske razmjere jer podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je više od 700 milijuna odraslih osoba s problemom debljine u svijetu. U Europi pak preko 40 posto odraslih ima prekomjernu tjelesnu masu, a oko 20 posto debljinu. U Hrvatskoj s debljinom se bori 20 posto odraslog stanovništva, podjednako i žene i muškarci. Stručnjaci naglašavaju da svaki drugi Europljanin ima višak kilograma!

Podaci su to koje je iznijela doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović na stručnom predavanju u organizaciji Podružnice Zagreb Hrvatskoga liječničkog zbora. Kako naglašava, debljina je najopasnija bolest koja utječe i značajno smanjuje očekivanu životnu dob. Povezujemo ju s raznim bolestima i komplikacijama – moždanim udarom, kroničnim bolestima, osobito bolesti srca i krvnih žila, hipertenzijom, šećernom bolesti. „Kritično je to što se za debljinu ne mogu predvidjeti pokazatelji za 20 godina unaprijed jer taj problem konstantno raste niti se može zaustaviti taj rast“, ističe doc. dr. sc. Musić Milanović.

O uzrocima debljne, kako se boriti protiv debljine, smanjiti unos hrane i povećati tjelesnu aktivnost potražite na stranicama Hrvatskog liječničkog zbora.