x
x

Kako smanjiti žudnju za hranom?

  22.05.2011.

Žudite li često za zabranjenom hranom dok pokušavate smršaviti? Američki znanstvenici otkrili su što može pomoći smanjiti želju za hranom. Naime, odricanje od zabranjene hrane tijekom procesa mršavljenja ne samo da pomaže izgubiti kilograme, već postupno dovodi i do smanjenja jake želje za izrazito masnom, slatkom i slanom hranom.

Kako smanjiti žudnju za hranom?

U istraživanju objavljenom u časopisu 'Obesity' sudjelovalo je 270 muškaraca i žena koji su se tijekom dvije godine pridržavali ili prehrane s niskim sadržajem ugljikohidrata ili prehrane s niskim sadržajem masti. Osobe koje su u svojoj prehrani ograničavale unos ugljikohidrata, unosile su obilje hrane bogate proteinima i mastima. Osobe koje su se pridržavale prehrane sa smanjenim udjelom masti, unosile su oko 15% proteina, do 30% masti i oko 55% ugljikohidrata od ukupnog energetskog unosa.

Rezultati istraživanja se suprotstavljaju uvriježenim očekivanjima da će osobe koje ograniče unos određene hrane kako bi smršavjele, imati povećanu želju za tom hranom. Istraživači su otkrili kako se ispitanicima, iz skupine koja je ograničila unos ugljikohidrata, značajnije smanjila želja za hranom koja obiluje škrobom i šećerima. Druga je pak skupina imala značajnije smanjenu želju za hranom bogatom proteinima i mastima u usporedbi s prvom skupinom.

VEZANI SADRŽAJ > <