x
x

Nema preporuka stručnih društava o antihiperglikemicima u liječenju debljine

  15.12.2022.

Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) pozvalo je građane da ne uzimaju lijekove za liječenje šećerne bolesti tipa 2 za samoinicijativno mršavljenje, bez liječničkog nadzora.

Nema preporuka stručnih društava o antihiperglikemicima u liječenju debljine

Registrirani lijekovi za liječenje šećerne bolesti tipa 2 u Hrvatskoj nikako se ne smiju koristiti za liječenje drugih bolesti, pa tako ni debljine, poručuju iz HLZ-a.

Hrvatsko društvo za debljinu upozorava da se u medijima, na društvenim mrežama i u javnom prostoru često poistovjećuju i netočno interpretiraju lijekovi za šećernu bolest tipa 2 i lijekovi za liječenje debljine te ističe da su dijabetes i debljina različite dijagnoze s različitim smjernicama liječenja.

Debljina je ozbiljna kronična bolest povezana s više od 190 drugih bolesti i mora se dijagnosticirati i liječiti.

Indeks tjelesne mase (ITM) između 25 i 30 definira se kao prekomjerna tjelesna masa, a indeks tjelesne mase iznad 30 dijagnosticira se kao bolest debljine.

Hrvatsko društvo za debljinu ove je godine objavilo smjernice za liječenje debljine u odraslih osoba, po kojima se debljina liječi promjenom životnih navika, što uključuje adekvatnu prehranu i tjelesnu aktivnost, a liječnik će odlučiti kada je potrebna i farmakoterapija, tj. lijekovi za liječenje debljine ili neka druga endoskopska ili kirurška metoda liječenja.

Hrvatski liječnički zbor