x
x

Mobilne aplikacije pomažu pretilim osobama u poboljšanju kvalitete života

  06.12.2022.

Pretilost je danas jedan od najvećih zdravstvenih problema i to iz više razloga. Pretilost povećava rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, skraćuje životni vijek i nosi sa sobommnoge druge zdravstvene probleme.

Mobilne aplikacije pomažu pretilim osobama u poboljšanju kvalitete života

Mogućnosti liječenja pretilosti svakim su danom sve veće, od farmakoloških do kirurških, međutim u konačnici je ključna promjena životnih navika. Promjena stila života omogućit će zdraviji život i povoljan trend smanjenja indeksa tjelesne mase. Kao vrlo koristan alat za zdravstvene intervencije koriste se i mobilne aplikacije jer su dostupne gotovo svima. U radu su opisane aplikacije koje broje korake, dnevni kalorijski unos te one koje potiču tjelovježbu. Najučinkovitije aplikacije u smanjenju tjelesne težine su one koje se jednostavno koriste i to u kombinaciji s već poznatim i provjerenim metodama zdravog načina života. To su promicanje zdravog natjecanja, davanje korisnicima pozitivnih povratnih informacija, s jednostavnim planovima vježbanja i unosa hrane i postavkama ciljeva, aplikacijama koje mjere i tjelesnu aktivnost i unos kalorija. Takve aplikacije poboljšavaju kvalitetu života pretilih osoba.

Filip Mustač; Lea Tomašić; Mirta Peček; Tin Galijašević; Andrea Grkinić; Filip Medić; Martina Matovinović; Darko Marčinko