x
x

Obilježavanje Svjetskog dana debljine i Hrvatskog dana osviještenosti o debljini

  14.03.2024.

Obilježavanje Svjetskog dana debljine (4. ožujka) i Hrvatskog dana osviještenosti o debljini (16. ožujka) održati će se u petak, 15. ožujka 2024. godine, 11.30 do 14.00 sati, u Velikoj dvorani Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Obilježavanje Svjetskog dana debljine i Hrvatskog dana osviještenosti o debljini

Debljina je jedan od vodećih globalnih javnozdravstvenih problema i medicinskih izazova 21. stoljeća. Prema procjenama stručnjaka, do 2035. godine u svijetu će 1,9 milijardi ljudi živjeti s debljinom. U razdoblju od 2020. do 2035. godine očekuje se čak 100% povećanje debljine u djece, dok će ekonomski učinak prekomjerne tjelesne težine i debljine iznositi 4.32 bilijuna dolara.

Cilj Hrvatskog dana osviještenosti o debljini je istaknuti uzroke i posljedice debljine kao i važnost prevencije debljine, unapređenja zdravlja, poticanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kako bi se dovelo do smanjenja niza bolesti koje su usko povezane s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom.

Podizanje svjesnosti o debljini kao bolesti te njenim negativnim posljedicama na zdravlje i kvalitetu života od velike je važnosti. Obilježavanje Svjetskog dana debljine (4. ožujka) i Hrvatskog dana osviještenosti o debljini (16. ožujka) u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Gradskih ljekarni Zagreb održati će se u petak, 15. ožujka 2024. godine, 11.30 do 14.00 sati, u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16.

Program skupa nalazi se na linku.