x
x

Pretilost i prekomjerna tjelesna težina mogu skratiti život za deset godina

  09.03.2023.

Hrvatska liga za hipertenziju je proteklog tjedna u povodu Svjetskog dana debljine upozorila kako pretilost i prekomjerna tjelesna težina mogu skratiti život za deset godina te predstavljaju peti najčešći uzrok smrti u svijetu.

Pretilost i prekomjerna tjelesna težina mogu skratiti život za deset godina

Prema posljednjim rezultatima Europske zdravstvene ankete (EHIS), u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.

Debljina je kronična bolest koju se može uspješno liječiti, ali u slučaju neliječenja može ostaviti velike posljedice na zdravlje i život.

Kao posljedice pretilosti, stručnjaci najčešće izdvajaju obolijevanje od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i određenih oblika karcinoma.

Liječenje debljine zahtijeva multidisciplinaran pristup, uključenost dijabetologa, kardiologa, psihologa i trenera specijaliziranih upravo za osobe s prekomjernom težinom.

Stručnjaci ističu i važnost komunikacije i pravog pristupa osobi koja boluje od pretilosti kako bi se pacijent suočio i prihvatio dijagnozu.

Osvještavanje problema prekomjerne težine prvi je u nizu događaja projekta "Lov na tihog ubojicu" kojim se želi osvijestiti javnost o povišenom krvnom tlaku, tj. arterijskoj hipertenziji koja je već dugi niz godina "ubojica broj 1".

Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularni, cerebrovaskularni i bubrežni pobol i smrtnost.

Njezina je prevalencija u porastu, a najčešće je posljedica nezdravog načina života, ističe Hrvatska liga za hipertenziju.

Hrvatska liga za hipertenziju

VEZANI SADRŽAJ > <