x
x

Kako prepoznati lažne vijesti?

  30.11.2022.

Danas se ne možemo pouzdati u takozvane vijesti koje dolaze iz nacionalnih središta, internetskih izvora s društvenih mreža, TV “vijesti” i nekih drugih javnih izvora informacija, objavljeno je u CMJ-u.

Kako prepoznati lažne vijesti?

Neki pojedinci ne žele da mi ostali znamo što se zapravo događa, što oni zapravo rade ili što planiraju učiniti. Popis nekih tvrdnji koje trenutno možemo naći u spomenutim izvorima je kombinacija stvarnih i lažnih vijesti koje je autor sam otkrio ili odabrao iz dnevnih kolekcija ili ih potpuno sam izmislio. Ako ih ne možete razlikovati, ne razmišljate logično, objašnjava autor članka Charles H. Calisher i proglašava nas lakovjernima i osobama koje lako primaju političke i druge savjete od vodećih ljudi.

Tako npr. UN poziva na preimenovanje "virusa majmunskih boginja". Izneseni su prigovori protiv naziva "majmunske boginje", što bi moglo biti razumljivo u ovo doba kada se čini da su ljudi postali pretjerano osjetljivi na imena i zamjenice. Glavni problem je što su i majmuni uvrijeđeni tim nazivom, pa ga sami nazivaju "virusom ljudskih boginja". Prirodno podrijetlo ovog virusa, koje još nije utvrđeno, vjerojatno je virus koji zapravo prenose glodavci.

Poanta svega je da može biti teško razlikovati vijesti koje su činjenične od vijesti koje su možda izmišljene, tj. uopće nisu istinite. Opasnost je u tome što ako je objavljena vijest zapravo dezinformacija, to je propaganda, informacija koja je pristrana ili obmanjujuća i vjerojatno se koristi za promicanje ili objavljivanje određenog političkog razloga ili gledišta. Oni koji takva izvješća uzimaju kao činjenične prikaze stvarnih događaja zapravo su manipulirani od onih koji žele promijeniti njihova mišljenja.

Autor je u članku na duhovit način izvijestio o besmislicama kao činjenicama, a cilj je bio na bizaran način pokazati kako radnje koje su djelomično ili vjerodostojno istinite zapravo nisu istinite. Mi znanstvenici oslanjamo se na poštene recenzije u poštenim časopisima, a ne na "lažne" časopise, kojih ima mnogo. U ovom vrlo užurbanom svijetu, svi moramo stalno biti na oprezu i boriti se protiv takvih djelomičnih istina, kao što su razna opravdanja koja se daju za trenutni barbarski napad na Ukrajinu.

VEZANI SADRŽAJ > <