x
x

Depresija kod mladih

  08.09.2021.

Depresija u adolescenciji može najaviti pojavu depresije i anksioznosti u odrasloj dobi, a većina odraslih osoba koja pati od depresije imala je svoju prvu depresivnu epizodu tijekom adolescencije. Sve to ukazuje na potrebu rane dijagnoze i liječenje depresije u adolescenciji, objavljeno je u časopisu NEJM.

Depresija kod mladih

Kakva je epidemiološka slika depresije u adolescenata?

Rizik od depresivnih poremećaja proteže se generacijama.

Iako je zabilježen rast prevalencije depresije u svim dobnim skupinama, najveći je porast među adolescentima. Depresija se češće javlja u određenim obiteljima, a rizik od depresivnih poremećaja proteže se generacijama. U višegeneracijskoj studiji, u koju su uključena djeca koja su imala roditelje i djedove i bake oboljele od depresije, imala su ujedno i najveću stopu teškog depresivnog poremećaja. Postoje i dokazi da depresija kod roditelja negativno utječe na odgovor mlade osobe na liječenje tjeskobe i depresije. Međutim, uspješno liječenje depresije kod majke povezano je sa smanjenjem depresije i poboljšanjem funkcioniranja kod djece.

Koji simptomi depresije su češći kod adolescenata?

Određeni depresivni simptomi češći su u adolescenciji nego u odrasloj dobi. Iako je depresivno raspoloženje najčešći simptom u adolescenata i odraslih s velikim depresivnim poremećajem, promjene u apetitu ili težini, gubitak energije i nesanica češće su u adolescenata, dok su anhedonija (gubitak interesa) i slaba koncentracija češći u odraslih. To je razlog da adolescente svakako pitamo o promjenama u kvaliteti sna, energije i apetita.

Kako liječimo depresiju kod adolescenata?

Postignut je konsenzus o započinjanju liječenja SSRI-om u niskim dozama, s naknadnim povećanjem do terapijske doze, te nastavak liječenja 6 do 8 tjedana prije procjene odgovora na lijek

Osim poticanja kvalitetne prehrane i umjerene razine fizičke aktivnosti i tjelovježbe, strukturiranja dnevnog rasporeda, važna je psihoterapija uz farmakološku intervenciju.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI) fluoksetin i escitalopram za liječenje depresije u adolescenata. Ostali lijekovi se često koriste off label.

Postignut je konsenzus o započinjanju liječenja SSRI-om u niskim dozama, s naknadnim povećanjem do terapijske doze, te nastavak liječenja 6 do 8 tjedana prije procjene odgovora na lijek. Najopsežnije proučavana strategija za otprilike 40% adolescenata koji nisu imali odgovor na početno liječenje antidepresivima jest prelazak na drugi SSRI umjesto dodavanja drugog lijeka, pristup koji se temelji na rezultatima kliničke studije liječenja rezistentne depresije u adolescenata.

Pomaže li psihoterapija u liječenju depresije kod adolescenata?

Adolescent uči prepoznavati negativne misli i preoblikovati ih u realne misli, odmjeravajući dokaze koji ih podupiru ili negiraju.

U liječenju depresije u adolescenata preporuča se kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) i interpersonalna psihoterapija (IPT). Adolescent uči prepoznavati negativne misli i preoblikovati ih u realne misli, odmjeravajući dokaze koji ih podupiru ili negiraju. IPT, koji se usredotočuje na odnos između depresije i međuljudskih interakcija, smanjuje simptome depresije, a poboljšava funkcioniranje podučavajući pacijente kako prepoznati određene emocije i unaprijediti komunikaciju i vještinu rješavanja problema. Pregled randomiziranih, kontroliranih ispitivanja psihoterapije u usporedbi s placebom ili drugim aktivnim liječenjem pokazao je učinkovitost KBT-a i IPT-a u neovisnim istraživačkim skupinama. Teška depresija, nisko globalno funkcioniranje, visoki rizik suicida, komorbiditet anksioznosti, iskrivljeni obrasci mišljenja, beznađe i obiteljski sukobi bili su prediktori lošeg odgovora na psihoterapiju.

VEZANI SADRŽAJ > <