x
x

Psihoterapija u liječenju atopijskog dermatitisa

  25.02.2022.

Psihodermatološki pristup u liječenjuatopijskog dermatitisa pomaže oboljelima da se lakše suoče s bolesti, odnosno da se smanji utjecaj bolesti na kvalitetu života oboljele osobe i njene obitelji

Psihoterapija u liječenju atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je kronično recidivirajuća upalna bolest kože, kompleksne etiopatogeneze, kliničke slike i terapije. Psihodermatološki pristup u liječenju pomaže oboljelima da se lakše suoče s bolesti, odnosno da se smanji utjecaj bolesti na kvalitetu života oboljele osobe i njene obitelji.

Atopijski dermatitis kao i druge kronične bolesti kože često su udružene s psihijatrijskim poremećajima poput anksioznih poremećaja, depresije i slično. Pojačani osjećaj stigmatizacije dovodi do isključivanja iz uobičajenih socijalnih aktivnosti, a kod oboljelih izaziva osjećaj srama, niskog samopoštovanja i izostanka kontrole.

Psihološki stres je prepoznat kao pokretač pogoršanja atopijskog dermatitisa. Iz svega navedenog jasno je da je psihoterapijska podrška neizostavni dio terapije atopijskog dermatitisa. 

prim. dr. sc. Nives Pustišek, spec. dermatolog i venerolog, subspec. dječje dermatologije, Bihevioralno kognitivni terapeut u superviziji, Klinika za dječje bolesti Zagreb

Više: inPharma