x
x

Nasmijana depresija - patnja pod maskom

  19.08.2023.

Vizualno, depresivnu osobu obično zamišljamo s izrazom lica koji odražava tugu, prazninu ili bezvoljnost. Može izgledati tužno ili bez ikakvih emocija. Nasmijana depresija je izraz koji se koristi za opisivanje stanja u kojem osoba izvana izgleda sretna, zadovoljna i uspješna, dok istovremeno pati od depresije.

Nasmijana depresija - patnja pod maskom

Ovu vrstu depresije može biti teško prepoznati jer osobe koje pate od nje često skrivaju svoju unutarnju tugu i bol iza osmijeha ili maskiraju svoje probleme. Oni mogu izgledati kao da imaju sve pod kontrolom i da su iznimno uspješni. Izvana su prosječno pa čak i nadprosječno funkcionalni, ali zapravo se bore s unutarnjim konfliktima i osjećajem praznine.

Ljudi koji pate od nasmijane depresije često se suočavaju s osjećajem krivnje ili stida zbog svoje depresije, zbog čega im je teško tražiti pomoć ili otvoreno razgovarati o svojim problemima. To može rezultirati dugotrajnim patnjama jer ne dobiju potrebnu podršku i liječenje ne vrijeme.

Važno je znati da nasmijana depresija nije samo prolazna tužna ili neraspoložena faza, već ozbiljno mentalno stanje koje zahtijeva stručnu pomoć. Njihov osjećaj tuge, gubitka interesa, umora, promjena u apetitu i spavanju, smanjene koncentracije i suicidalnih misli trebaju pomoć.

Najveći je dijagnostički problem što svi tu vrstu depresije ne doživljavaju na isti način. Neki možda čak ni ne shvaćaju da su depresivni, pogotovo ako izgledaju kao da se nose sa svojim svakodnevnim životom. 

Oni koji pate od nje često umanjuju vlastite osjećaje i zanemaruju ih. Možda čak nisu ni svjesni svoje depresije ili ne žele priznati svoje simptome zbog straha od toga da će biti smatrani "slabima".

Osmijeh i vanjska fasada su obrambeni mehanizam, pokušaj skrivanja pravih osjećaja. Osoba može osjećati tugu zbog propale veze, izazova u karijeri ili nedostatka onoga što smatra pravim smislom života. Ta tuga također može se očitovati kao stalan opći osjećaj da "nešto jednostavno nije u redu". Drugi uobičajeni simptomi su osjećaji tjeskobe, straha, bijesa, umora, razdražljivosti, beznađa i očaja. Oni koji pate od ove i drugih oblika depresije također mogu imati probleme sa spavanjem, nedostatak užitka u zadovoljnim aktivnostima i gubitak libida. Iskustvo svake osobe je drugačije. Moguće je osjećati samo jedan ili više ovih simptoma. Često uspijevaju raditi puno radno vrijeme, vode kućanstvo, sudjeluju u sportu i imaju prilično aktivan društveni život.

S maskom na licu sve izgleda sjajno, čak ponekad savršeno. Međutim, ispod maske pate od tuge, napada panike, niskog samopoštovanja, nesanice i, u nekim slučajevima, suicidalnih misli. Samoubojstvo može biti posebna prijetnja za osobe koje pate od nasmijane depresije. Tipično, osobe koje pate od klasične, teške depresije mogu imati suicidalne misli, ali nemaju energiju da ih provedu u djelo. Međutim, oni koji pate od ovog oblika imaju energetsku sposobnost za planiranje i djelovanje. Zbog toga nasmijana depresija može biti opasnija od klasičnog oblika teške depresije. Ovo je paradoksalno jer je nasmijana depresija u biti intenzitetom obično blaža od klasičnih oblika i time bi trebala biti lakša za liječenje.

Tomislav Pranić