x
x

Digitalna tehnologija u liječenju anksioznih i depresivnih bolesnika

  22.10.2021.

U istraživanju skrbi za oboljele od umjerenog anksioznog i depresivnog poremećaja kombinirani digitalni program praćenja pokazao je dobre rezultate.

Digitalna tehnologija u liječenju anksioznih i depresivnih bolesnika

Zabilježeno je značajno smanjenje simptoma tijekom sudjelovanja u online susretima s psihoterapeutom i provođenjem digitalnih vježbi te praćenja video lekcija. Najbolji rezultati postignuti su tijekom prvog tjedna psihoterapije što je potvrdilo važnost uključivanja u što ranijoj fazi bolesti.

U istraživanje su uključeni bolesnici s umjerenom depresijom i anksioznim poremećajem na području SAD-a. U istraživanje je uključeno 1496 bolesnika koji su se sastali virtulano s psihoterapeutom putem sigurne platforme za videokonferencije i dobili  digitalne video lekcije i vježbe.

Od 1496 bolesnika, kod 75,9% (n = 1136) je zabilježeno poboljšanje, a 88,6% (n = 1326) se oporavilo na temelju skale generaliziranog anksioznog poremećaja-7 (anksioznost) ili zdravstvenog upitnika-9 (depresija) ). Oboljeli su imali značajno smanjenje simptoma anksioznosti i depresije tijekom prvih tjedana digitalnog treniranja, s zabilježen je i daljnji oporavak, ali po nešto nižoj stopi. Uključivanje u digitalni trening bilo je povezano sa smanjenjem tjeskobe (b = –1,04) i depresije (b = –0,79) u istom tjednu, kao i nižom anksioznošću (b = –0,74) i depresijom (b = –0,91) sljedeći tjedan (P <, 001).

VEZANI SADRŽAJ > <