x
x

10. Weekend Media Festival panel: Komunikacija u zdravstvu

  28.10.2017.

Na jubilarnom desetom izdanju Weekend Media Festivala ove godine u Rovinju na zdravstvenom panelu „Komunikacija u zdravstvu“sudjelovali su tehnološki strateg za klijente iz Microsofta Igor Pavleković, Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive, Anita Galić kao predstavnik Hrvatskog farmaceutskog društva te Dubravko Kičić, predsjednik Uprave Bicro BIOCentra.

10. Weekend Media Festival panel: Komunikacija u zdravstvu

Farmaceutske kompanije kao što je Pliva imaju programe korištenja digitalnih načina komunikacije koji mogu dati dodatnu vrijednost za pacijenta. Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je adherencija predstavlja problem za preko 50 % pacijenata i da bi veće poboljšanje adherencije predstavljalo značajniji pomak u zdravstvu nego pronalazak nekog značajnog zdravstvenog otkrića. Primjer  je digitalno riješenje koje Pliva nudi, a koje može mjerenjem i analizom poboljšati korištenje spreja za nos.

IT kompanije kao što je Microsoft raspolažu tehnologijom koja podržava ovakve inicijative farmaceutskih kompanija. Također mogu ponuditi niz suvremenih riješenja zdravstvenim ustanovima npr. za edukaciju korištenjem virtualne realnosti za operaciju srca. Može pomoći slijepim osobama koje kombinacijom senzora i analizom velike količine podataka (big data) daje glasovni opis osoba, predmeta i događanja.

Sve veća digitalizacija u zdravstvu pa i drugim djelatnostima,  naročito marketingu, dovodi do veće mogućnosti zlouporabe osobnih podataka koji se prikupljaju na ovaj način. Što nova EU regulativa koja se primjenjuje od 25.05. 2018. donosi također je bila tema rasprave u panelu.