x
x

Mladi hrvatski studenti farmacije proglašeni najboljima na svijetu!

  09.08.2016.

Na upravo održanom 62. Svjetskom kongresu Međunarodne federacije studenata farmacije (The International Pharmaceutical Students’ Federation, IPSF) koji se održao u Zimbabweu, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) proglašena je najboljim udruženjem studenata farmacije na svijetu! Budući hrvatski farmaceuti nižu uspjeh za uspjehom jer su nedavno organizirali i prvi virtualni kongres farmacije u svijetu!

Mladi hrvatski studenti farmacije proglašeni najboljima na svijetu!

  • Još jedan uspjeh za mlade magistre farmacije jest nagrada Hrvatici Martini Lauš koja je u Zimbabweu proglašena najboljom kontakt osobom Međunarodne federacije studenata farmacije (IPSF-a). 
  • Predsjednica CPSA-e Petra Neralić izjavila je kako je „ovo neizmjeran uspjeh za Hrvatsku kao malu državu u odnosu na druge članice IPSF-a, te nagrada hrvatskoj farmaciji i budućim farmaceutima u Lijepoj našoj da budu proaktivni kreatori budućnosti hrvatskog zdravstva u partnerstvu s liječnicima, davajući doprinos javnom zdravlju, ostvarujući viziju zdravlja dostupnog svima i skrbivši za boljitak društva, lokalno i globalno!“

Budućnost hrvatske farmacije je vrlo blistava! Nakon što su budući hrvatski magistri  farmacije prvi u svijetu organizirali virtualni kongres farmacije, na nedavno „uživo održanom“ kongresu 62. kongresu Međunarodne federacije studenata farmacije (The International Pharmaceutical Students’ Federation, IPSF), u Zimbabweu (Harare) od 29. srpnja do 8. kolovoza 2016., Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske proglašena je najboljim udruženjem studenata farmacije na svijetu! 

62. međunarodni kongres mladih i budućih farmaceuta održan je pod sloganom „Kako uspješno kormilariti izazovima zdravstvenog sustava – U potrazi za farmaceutskom izvrsnosti“.

Međunarodna federacija studenata farmacije (IPSF) je vodeća međunarodno udruženje koje zastupa studente farmacije i nedavno diplomirane mlade farmaceute te promiče doprinos javnom zdravlju pružanjem stručnih informacija, edukacijom, umrežavanjem, poticanjem na stručni i znanstveni rad, te provođenjem niza stručnih inicijativa u okviru zdravstva i farmacije. IPSF zastupa oko 350.000 mladih i budućih farmaceuta iz preko 80 država diljem svijeta, s nekoliko kontinenata, stoga je priznanje hrvatskim farmaceutima time veće. Glavni cilj IPSF-a je promicanje međunarodne razmjene ideja i iskustava mladih farmaceuta, davanje doprinosa razvoju znanstvenih i stručnih znanja te javnom zdravstvu globalno. Aktivnosti koje IPSF provodi su: javnozdravstvene kampanje, stručni skupovi za profesionalni stručni razvoj kompetencija, komunikacijskih i kliničkih vještina u radu s pacijentima i liječnicima, edukativne inicijative, program međunarodne razmjene studenata, usavršavanje na području liderstva i upravljanja te aktivno sudjelovanje i organizacija na svjetskim i regionalnim farmaceutskim kongresima na kojima se kreira strategija razvoja farmaceutske struke i doprinos zdravstvu u cjelini kroz partnerstvo s drugim strukama. IPSF ima službeno definiranu i kontinuranu suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), UNESCO-om, UN-ECOSOC- om.

IPSF usko surađuje s Međunarodnom farmaceutskom federacijom (FIP) koja zastupa farmaceute globalno i kojoj pripada i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

CPSA je dobila ovo priznanje zbog svojih mnogobrojnih aktivnosti u struci i u radu sa studentima na hrvatskoj i međunarodnoj razini, a još jedan uspjeh za mlade hrvatske magistre farmacije jest nagrada Martini Lauš koja je u Zimbabweu proglašena najboljom kontakt osobom Međunarodne federacije studenata farmacije (IPSF-a).

Predsjednica CPSA-e Petra Neralić izjavila je kako je „ovo neizmjeran uspjeh za Hrvatsku kao malu državu u odnosu na druge članice IPSF-a, te nagrada hrvatskoj farmaciji i budućim farmaceutima u Lijepoj našoj da budu proaktivni kreatori budućnosti hrvatskog zdravstva u partnerstvu s liječnicima, davajući doprinos javnom zdravlju, ostvarujući viziju zdravlja dostupnog svima i skrbivši za boljitak društva, lokalno i globalno!“

Hrvatsko farmaceutsko društvo ponosno je na uspjehe mladih i budućih farmaceuta kojima ovim putem čestita, te je uvjereno kako će ovi vrijedni i talentirani farmaceuti biti aktivni dionici budućeg održivog zdravstva u partnerstvu s drugim dionicima zdravstvenog sustava, a na dobrobit zajednice i zdravlja pacijenata!

O CPSA-i

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, CPSA (Croatian Pharmacy and Medical Biochemistry Students' Association), nezavisna je i neprofitna udruga, osnovana 1994.g. na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu na inicijativu Studentskog vijeća s ciljem unapređenja studentskog života i zbližavanja studenata. 

CPSA je jedina udruga u Republici Hrvatskoj koja zastupa studente farmacije i medicinske biokemije. Njezini članovi promiču edukaciju studenata na nacionalnoj i internacionalnoj razini u smislu informiranja i obrazovanja studenata vezano uz samu struku, zdravstvo, aktualnim temama na polju biomedicinskih znanosti te obilježavanja svjetskih dana u zdravstvu.

Kao nezavisna i samostalna organizacija, CPSA ostvaruje suradnju s partnerima u zemlji i svijetu u cilju realizacije raznih projekata i kampanja. Usko surađuju s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD), te s udrugama studenata medicine i stomatologije u RH. 

Ponosni su članovi europske (EPSA - European Pharmaceutical Students' Association) te svjetske zajednice (IPSF - International Pharmaceutical Students' Federation) i Alcohol Policy Youth Network (APYN).

Članovi CPSA-e redovito sudjeluju na kongresima, projektima i aktivnostima koje svake godine organiziraju navedene udruge, a upravo članstvo u IPSF-u omogućuje funkcioniranje CPSA-inog najvećeg programa, Student Exchange Programme (SEP). SEP obuhvaća razmjenu studenata i znanja te mogućnost odrade stručne prakse u bilo kojoj zemlji članici IPSF-a.

farmaceut.org