x
x

Natjecanje u kliničkim vještinama (CSE) 2015.

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  21.05.2015.

Natjecanje u kliničkim vještinama (Clinical Skills Event, CSE) je natjecanje studenata koji u timovima rješavaju kompleksne kliničke slučajeve kako bi zajedno osmislili najbolji model brige za pojedinog pacijenta. Prvo takvo natjecanje u Hrvatskoj održano je 15. i 16. svibnja 2015., pod temom Bolesti kardiovaskularnog sustava i farmakoterapija.

Natjecanje u kliničkim vještinama (CSE) 2015.
Cilj ovoga interdisciplinarnoga projekta bio je potaknuti studente svih triju profesija na kritičko i praktično razmišljanje pri razmatranju problema, odnosno pacijenta i omogućiti studentima unaprijeđenje znanja i stjecanje vještina.

Natjecanje u kliničkim vještinama objedinilo je tri struke biomedicine budući da su se natjecali studenti završnih godina farmacije i medicinske biokemije s Farmaceutsko-biokemijskog i studenti medicine s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Natjecatelji su nasumično podijeljeni u timove, a svaki tim sastojao se od po 2 studenta farmacije, 2 studenta medicine i 1 studenta medicinske biokemije. Natjecalo se ukupno 10 timova.

Ideja o organizaciji takvog interdisciplinarnog natjecanja potekla je od Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), a zatim su pozvani i studenti medicine iz udruge EMSA Zagreb da se pridruže organizacijskom odboru.

Prvog je dana održan edukativni program na kojem je doc.dr.sc. Matias Trbušić studentima održao zanimljivo predavanje na temu „Klinički pristup šoku“, a nakon toga su dr.sc. Iva Mucalo i dr.sc. Maja Ortner Hadžiabdić održale radionicu na temu „Kako pristupiti slučaju?“. Osim njih, u radionici su sudjelovale i doc. dr. sc. Olga Gornik te Lana Ganoci, mag.med.biochem. Svi navedeni, kao i Vedran Tomašić, dr.med., bili su članovi stručne komisije koja je sastavljala slučaj pacijenta s kompleksnom kliničkom slikom za kojeg su timovi morali pronaći najbolji model skrbi i ocjenjivali su njihova rješenja.

Samo natjecanje se odvijalo tijekom drugog dana. Najprije su studenti imali 90 minuta za pismeni dio i predaju pismenih rješenja slučaja koja su trebala uključivati identifikaciju svih zdravstvenih problema i njihovu prioritizaciju, terapijske ciljeve, preporuke za terapijske mjere i praćenje terapije, a nakon toga su timovi koji su ostvarili najveći broj bodova na pismenom dijelu dobili priliku i usmeno izložiti svoja rješenja. Pritom im je stručna komisija postavila dodatna pitanja te u konačnici izabrala tri tima koja su bila najbolja. Nagrade za najbolje timove bile su novčane, a glavni sponzor projekta bila je PLIVA.

Cilj ovoga interdisciplinarnoga projekta bio je potaknuti studente svih triju profesija na kritičko i praktično razmišljanje pri razmatranju problema, odnosno pacijenta i omogućiti studentima unaprijeđenje znanja i stjecanje vještina. Na taj način studenti su vježbali za svoje buduće zanimanje u kojem će se učestalo sretati s pacijentima koji imaju kompleksnu kliničku sliku, a za koje je potrebno pronaći najbolji način liječenja. Svrha takve suradnje studenata biomedicinskog područja je upoznavanje modela brige za pacijenta koji je u zemljama zapadne Europe već više godina u praksi, a koji se temelji na kombinaciji znanja i vještina tima stručnjaka koji s različitih aspekata, s različitim profesionalnim pozadinama, mogu doći do ispravnog rješenja za pojedinog pacijenta.

Stručnoj komisiji i natjecateljima se jako svidjela ideja i izvedba natjecanja, a organizatori se nadaju podršci sponzora i fakulteta i u budućnosti kako bi ovakvi projekti još više zaživjeli i potaknuli trajnu suradnju zdravstvenih djelatnika već u studentskim danima.