x
x

Predavanje: Tradicionalni biljni lijekovi

  28.09.2017.

Predavanje o tradicionalnim biljnim lijekovima uz izložbu Zbirke narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU održat će se u petak, 29. 9. 2017. u 12:00 sati na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ante Kovačića 1 u Zagrebu.

Predavanje: Tradicionalni biljni lijekovi

IZLOŽBA Muzejski vremeplov : Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine (uz proslavu 135. godišnjice kontinuirane nastave farmacije na Sveučilištu u Zagrebu)

Autorice izložbe: prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i Silvija Brkić Midžić

PREDAVANJE:  Tradicionalni biljni lijekovi

Predavači: prof. dr. sc., prof. emerita Zdenka Kalođera, mag. pharm.

prof. dr. sc., izv. prof. Ivan Kosalec, mag. pharm.

ORGANIZATORI: Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU, Povjerenstvo za očuvanje tradicije Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Zbirka narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU upisana je u Registar pokretnih kulturnih dobara RH 2016. godine. Sačuvana je u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU, a najvećim je dijelom naslijeđena od Muzeja za povijest zdravstva (HLZ, 1944.). Zbirka sadrži pučke instrumente, narodne lijekove, apotropejske predmete, votive, zapise, fotografije, ljekaruše i drugo iz razdoblja od 18. do 20. stoljeća, uglavnom s područja kontinentalne Hrvatske te iz Bosne i Hercegovine. Osobita vrijednost zbirke sastoji se u činjenici da je njezino podrijetlo, povijest i prvu izložbenu prezentaciju bilo moguće precizno rekonstruirati na osnovi arhivskoga gradiva.

Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz izložbu je priredio prigodna predavanja na temu fitofarmacije, tradicionalnih biljnih lijekova i njihove toksičnosti. 

Hrvatski muzej medicine i farmacije

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti