x
x

Stavovi studenata medicine o emigraciji

  27.01.2015.

Stavovi hrvatskih studenata završne godine medicine o emigraciji prikupljeni su u presječnom istraživanju neposredno prije primanja Hrvatske u EU i objavljeni u CMJ-u.

Stavovi studenata medicine o emigraciji
Usprkos nedostatku zdravstvenih radnika u Hrvatskoj, visok postotak studenata pokazao je želju za trajnom emigracijom. Negativna percepcija Hrvatskog zdravstva i nedavni ulazak Hrvatske u EU mogli bi dovesti do emigracije znatnog broja hrvatskih mladih liječnika u europske zemlje.

Cilj Istražiti stavove hrvatskih studenata završne godine medicine o emigraciji.

Postupci Na sudjelovanje u presječnom istraživanju provedenom 2013. godine pozvali smo sve studente završne godine sa sva 4 medicinska fakulteta u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Split i Osijek). 

Rezultati Od 260 ispitanika (stopa odaziva 61%), 90 (35%) ih je izjavilo da je spremno trajno emigrirati, očekujući bolju kvalitetu života (N=22, 31%), bolju organizaciju zdravstvene skrbi (N=17, 24%), više profesionalnih izazova (N=10, 14%), ili samo da će dobiti posao (N=8, 11%), dok su najrjeđe očekivali bolju zaradu (N=7, 10%). Najčešće su željeli emigrirati u Njemačku (N=36, 40%), SAD i Kanadu (N=15, 17%) te Ujedinjeno Kraljevstvo (N=10, 11%). Multivarijatna analiza pokazala je da je spremnost za trajnu emigraciju povezana s interesom za privremeni odlazak na obrazovanje u inozemstvo (omjer izgleda [eng, odds ratio OR] 6,87; 95% raspon pouzdanosti [eng, confidence interval CI] 2.83-16.72), dok se vjerovanje studenata da mogu dobiti željenu specijalizaciju u Hrvatskoj pokazalo protektivnim čimbenikom protiv emigracije (OR 0,26; 95% CI 0,12-0,59).

Zaključak Usprkos nedostatku zdravstvenih radnika u Hrvatskoj, visok postotak studenata pokazao je želju za trajnom emigracijom. Negativna percepcija Hrvatskog zdravstva i nedavni ulazak Hrvatske u EU mogli bi dovesti do emigracije znatnog broja hrvatskih mladih liječnika u europske zemlje. 

Ivana Kolčić, Mihaela Čikeš, Kristina Boban, Jasna Bućan, Robert Likić, Goran Ćurić, Zoran Đogaš, Ozren Polašek

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexIbuxin RapidZipantola PROTECT
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gel
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: