x
x

Izložba na FBF-u: Muzejski vremeplov, zbirka narodne medicine

  04.09.2017.

U godini proslave 135. godišnjice studija farmacije na Sveučilištu u Zagrebu u srijedu, 13. rujna 2017. u 18 sati na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u ulici Ante Kovačića 1, otvorit će se izložba: Muzejski vremeplov, zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine.

Izložba na FBF-u: Muzejski vremeplov, zbirka narodne medicine

Izložba će biti otvorena do 29. rujna 2017. te se može pogledati radnim danom od 9 do 20 sati. 

Veselimo se Vašem dolasku!
prof. dr. sc. Željan Maleš, dekan i Povjerenstvo za očuvanje tradicije FBF-a

Zbirka narodne medicine

U nizu pojedinačnih tematskih zbirki koje se danas nalaze u Hrvatskom muzeju medicine i farmacije posebno mjesto zaslužuje Zbirka narodne medicine. Riječ je o sveukupno 323 predmeta, koji su opisani u 164 inventarna zapisa. Predmeti su raspoređeni u sljedeće tematske cjeline: pribor za puštanje krvi; narodni kirurški instrumenti i njihovi prikazi; narodni lijekovi mineralnog, biljnog i životinjskog podrijetla; amuleti, apotropejski predmeti i nakit za zaštitu od bolesti i uroka; kršćanski zavjetni predmeti: medaljice – privjesci za zaštitu, svete sličice, zavjetni darovi – votivi, kršćanski zapisi; muslimanski zapisi i spremnice za zapise; fotografije na temu narodne medicine; ljekaruše; ostalo. Predmeti potječu iz vremenskog razdoblja od 18. stoljeća do prve polovine 20. stoljeća, pretežno s područja kontinentalne Hrvatske te Bosne i Hercegovine, uglavnom iz okolice Bihaća, Banja Luke, Dervente i Tuzle. Posebna zanimljivost i vrijednost zbirke sastoji se u činjenici da je naslijeđena od prvoga hrvatskog muzeja medicine te je njezino podrijetlo i način prikupljanja bilo moguće precizno rekonstruirati. Tu činjenicu prije svega zahvaljujemo okolnostima njezine povezanosti s osnutkom Muzeja za povijest zdravstva pri Zboru liječnika i zalaganjima dvojice istaknutih liječnika i protagonista tog projekta – Vladimira Ćepulića i Stanka Sielskog.

U Odsjeku za povijest medicinskih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sačuvana je, naime, korespondencija Ćepulić – Sielski za razdoblje 1942. – 1943., koja razotkriva okolnosti, način i svrhu prikupljanja predmeta za Muzej, među kojima su bili i oni koji danas čine fond Zbirke narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije.Nakon dvije godine prikupljačkih aktivnosti u dosta teškim ratnim okolnostima i intenzivnih priprema, Zborov Muzej za povijest zdravstva otvoren je 29. siječnja 1944. i predstavljen javnosti.

Na izložbi se predstavlja cijela zbirka i popratna arhivska građa. Dokumentarno-arhivski dio građe evocira proces nastajanja zbirke, a likovni postav izložbe asocijativno slijedi postav prvoga hrvatskog muzeja medicine. Cjelovit katalog zbirke sa znanstvenim uvodnim tekstom bit će objavljen u publikaciji Narodna medicina: izvori i istraživanja u sklopu Akademijinog nakladničkog niza Rasprave i građa za povijest znanosti, koja će biti predstavljena javnosti 10. svibnja 2017., u okviru manifestacije Dani otvorenih vrata HAZU.

NOSITELJI PROJEKTA

Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU

akademik Marko Pećina, voditelj Muzeja

prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., zamjenica voditelja Muzeja

Silvija Brkić Midžić, prof., viša kustosica, upraviteljica Muzeja

AUTORICE IZLOŽBE

Stella Fatović-Ferenčić

Silvija Brkić Midžić