x
x

Natjecanje u kliničkim vještinama - važna suradnja liječnika i ljekarnika

  16.06.2016.

Kad se medicina i farmacija slože - Natjecanje u kliničkim vještinama u Splitu demonstriralo je važnost suradnje liječnika i ljekarnika!

Natjecanje u kliničkim vještinama - važna suradnja liječnika i ljekarnika
Svrha ovakvog događaja jest osnažiti partnerstvo liječnika i ljekarnika, poticati omogućavanje optimalne i personalizirane terapije za pacijenta, razvijanje suradljivosti i boljeg učinka u timskom okruženju, ukazati na prednosti i benefite koje pruža suradnja liječnika i ljekarnike, te implementiranje svega naučenog za budući rad u zdravstvenom sustavu.

Natjecanje u kliničkim vještinama (eng. Clinical Skills Event, skraćeno CSE) je interdisciplinarno natjecanje studenata farmacije i medicine u rješavanju složenih slučajeva u svrhu dizajniranja optimalnog modela brige za pacijenta. Nakon prošlogodišnjeg natjecanja u Zagrebu, ove godine po prvi put natjecanje se održalo u Splitu 4. i 5. lipnja 2016. u prostorima Medicinskog fakulteta pod naslovom Obiteljska medicina i primarna zdravstvena zaštita.

Svrha ovakvog događaja jest osnažiti partnerstvo liječnika i ljekarnika, poticati omogućavanje optimalne i personalizirane terapije za pacijenta, razvijanje suradljivosti i boljeg učinka u timskom okruženju, ukazati na prednosti i benefite koje pruža suradnja liječnika i ljekarnike, te implementiranje svega naučenog za budući rad u zdravstvenom sustavu. U Povjerenstvu za ocjenjivanje počasnu funkciju imala je Lidija Dimitrovski, mag. pharm., predsjednica Udruženja farmaceuta Dalmacije Hrvatskog farmaceutskog društva, koja je sudionicima i organizatorima prenijela svesrdnu podršku Hrvatskog farmaceutskog društva u organizaciji ovakvog interdisciplinarnog druženja te poticanja suradnje liječnika i farmaceuta. Hrvatsko farmaceutsko društvo je pobjedničkom timu darovalo kotizacije za sudjelovanje na edukativnom događanju u organizaciji HFD-a.

Kako je organizirano natjecanje?

Natjecanje obuhvaća dvije struke s područja biomedicine i zdravstva- medicinu i farmaciju, u svrhu poticanja suradnje i partnerstva budućih liječnika i ljekarnika u pružanju zdravstvene skrbi pacijentima. Studenti su biti podijeljeni u šest timova, a svaki tim je bio sastavljen od dva studenta medicine i dva studenta farmacije viših godina studija. Ideja o organizaciji projekta potaknuta je prošlogodišnjim uspjehom projekta Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske u Zagrebu (CPSA-e), po smjernicama Međunarodne organizacije studenata farmacije (IPSF). Uskoro nakon odluke o prihvaćanju organizacije sličnog događaju u Splitu, kontaktirana je Udruga studenata medicine u Splitu (CroMSIC-a), koji su odmah pokazali veliku zainteresiranost za suradnju. Organizacijski odbor čine četiri studenta farmacije i dva studenta medicine, i to redom: Ante Begonja (predsjednik organizacijskog odbora), Robert Jerinić, Anamarija Tegeltija, Ante Rogošić, Ivana Marelja i Daniela Veljačić, pod mentorstvo izv. prof. Darka Moduna. Koncept je zamišljen kao dvodnevni edukativno-kompeticijski događaj.

Prvog dana studenti su slušali predavanje red. prof. Mirjane Rumboldt dr. med., o dijagnostici i simptomatologiji u obiteljskoj medicini, a Martina Šepetavc, mag. pharm, držala je predavanje o farmakoterapiji. Svrha predavanja bila je da se studenti prisjete znanja prikupljenih tijekom proteklih godina studija medicine tj. farmacije. Predavačice su ujedno bile i glavne članice Povjerenstva za ocjenjivanje. Uz njih, titulu počasnog člana Povjerenstva imala je Lidija Dimitrovski, mag. pharm., predsjednica Udruženja farmaceuta Dalmacije Hrvatskog farmaceutskog društva, koja je sudionicima i organizatorima prenijela svesrdnu podršku Hrvatskog farmaceutskog društva u organizaciji ovakvog interdisciplinarnog druženja te poticanja suradnje liječnika i farmaceuta. Nakon toga studenti su bili podijeljeni u timove te su sudjelovali u edukativnim radionicama u kojim su rješavali primjeri slučajeva, upoznavajući se s obrascima rješavanja slučajeva, primjerima ispitnih materijala, farmakoterapijskim bazama i slično. Drugi dan odvijalo se natjecanje u rješavanju slučajeva. Šest timova natjecalo se kroz tri kruga rješavajući slučajeve. Uz prvi slučaj dobili su i ispit zatvorenog tipa u kojem su morali odgovoriti na što više pitanja da bi prošli u sljedeći krug. Samo četiri najbolja tima nastavila su dalje. Nakon toga su rješavali kompleksniji slučaj ispunjavajući obrazac otvorenog tipa u kojem su morali dijagnosticirati različita stanja i bolesti, te ih liječiti u skladu s prioritetom i ozbilljnosti situacije. U finalu su se suočila najbolja dva tima dva tima kojima je biti prezentiran zadnji slučaj. Finalist su zadnji slučaj prezentirali pred Povjerenstvom. U pobjedničkom timu natjecanja u kliničkim vještinama bili su sljedeći studenti medicine i farmacije: Matea Vujević, Duje Apostolski, Marijana Grbeša i Katja Janačković, kojima ovim putem čestitamo! 

Studenti su imali priliku raditi na konkretnim primjerima iz biomedicinske prakse, procjenjivali su različite terapijske mogućnosti i argumentirano elaborirali svoje stavove i rješenja. Za pobjednike je osigurana glavna nagrada, a osigurane su i nagrade za sve sudionike. Generalni sponzor natjecanja bila je ZU Farmacia koja je osigurala glavne nagrade za pobjednike. Od ostalih sponzora treba spomenuti Sandoz i Plivu koji su financijski podržali organizaciju projekta.

Također treba zahvaliti Medicinskom i Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu i ljekarnama Splitsko-dalmatinske županije na pomoći u organizaciji samog događaja. Zahvala je namijenjena i pokroviteljima: Hrvatskom liječnikom zboru, Hrvatskoj ljekarničkoj komori, Hrvatskom farmaceutskom društvu i Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

Također želimo zahvaliti svima koji su došli podržati ovaj događaj, uključujući rektora Splitskog sveučilišta, Šimuna Anđelinovića, prof. dr. sc., dekanicu Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, red. prof. dr. sc. Davorku Završnik, predsjednika Hrvatske ljekarničke komore, Matu Portolana, mag. pharm., predstavnicu HALMED-a, Jasminku Tadin. Zahvala je upućena i svim natjecateljima, profesorima, studentima i gostima koji su svojim prisustvom podržati ovaj događaj.  

PRIPREMILI: Robert Jerinić, CPSA Split, član Organizacijskog odbora CSE-a,

Lidija Dimitrovski, mag. pharm., predsjednica Udruženja farmaceuta Dalmacije HFD-a