x
x

Sindrom profesionalnog sagorijevanja u zabrinjavajućem porastu

  Klara Čičić, dr. med.

  14.12.2015.

Sindrom profesionalnog sagorijevanja (engl. professional burnout) među američkim liječnicima u zabrinjavajućem je porastu i prema nacionalnoj studiji objavljenoj u časopisu Mayo Clinic Proceedings zahvaća čak 50% liječnika.

Sindrom profesionalnog sagorijevanja u zabrinjavajućem porastu

Gotovo 55% liječnika navelo je bar jedan simptom burnouta, za razliku od njih 45% u usporedbi s istraživanjem iz 2011. Zadovoljstvo balansiranjem između posla i privatnog život također je palo tijekom 3 godine s 48.5% u 2011. na 40.9%. Samo 40,9% liječnika navelo je da im radno vrijeme dopušta dovoljno vremena za obiteljski i privatni život. 

Liječnici imaju gotovo dvostruko veći rizik za burnout od ostatka odrasle radne populacije, a među liječnicima – žene su pod većim rizikom od muškaraca.

Autori zaključuju kako su liječnici generalno zadovoljni izborom svoje karijere, no imaju poteškoća s balansiranjem između posla i osobnog život te su burnout i nezadovoljstvo često prisutni. Naglašavaju također kako rješenje ne leži samo u raznim oblicima samopomoći, već je potrebno smanjiti administrativni teret, povećati fleksibilnost te reorganizirati rad liječnika.

Profesionalno sagorijevanje ili burnout označava psihofizičku iscrpljenost kao posljedicu dugotrajnog stresa na radnom mjestu.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxirinoMaxfluIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: